Община Смолян влезе във Фонда за развитие на летище Пловдив

29 Mar, 2024

Община Смолян и община Брезово са най-новите членове на Фонда за развитие на летище Пловдив.

Решение да влязат в него взеха общинските съветници на Смолян и Брезово на свои заседания. По този начин те ще подкрепят откриването на нови полети до региона.

В момента седмично се изпълняват 12 полета от Лондон, Белфаст и Манчестър.

Напреднали са преговорите за разкриване на нови авиолинии и до испанския град Малага и втория по големина град в Англия Бирмингам.

Принос за това има Фонда за развитие на летище Пловдив, в който членуват вече 11 общини – Пловдив, Смолян, Чепеларе, Родопи, Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря, Съединение, Садово, Брезово и три юридически лица, частни дружества – Пампорово АД, Гранд хотел Пловдив, СНЦ Фонд Феникс.

„За разкриването на нови авиолинии са необходими финансови стимули за авиокомпаниите. Летището е държавно и може да инвестира в инфраструктура, но не може да отдели средства за стимули и споделен риск на авиокомпаниите. Фондът е този, който може да го направи.“, съобщи изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов, който приветства общините Смолян и Брезово във Фонда.

Той разказа как го е създал преди 13 години, когато отново е бил директор на летището. След като е напуснал поста през 2013 година, работата във Фонда е спряла и сега се опитва да възстанови работата му.

Възможностите за подкрепа на нови авиолинии проучват и от българските общности във Франция, Испания, Италия, Германия, Австрия, Норвегия и Кипър.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура