Община Неделино с проект за укрепване на свлачището край селата Средец и Изгрев

28 Mar, 2024

Община Неделино има проект укрепване на свлачището до село Средец, което застрашава главния път за селото.

Това съобщи кметът Боян Кехайов пред БНР.

Стойността на проекта е около 700 хиляди лева за овладяване на това свлачище, посочи кметът на Неделино.

Имаме становище от Геозащита, където са предвидени мерки с укрепване, изграждане на подпорни стени и отводняване на терена, за да бъде локализирано и неутрализирано свлачището, поясни Кехайов.

По думите на кмета Кехайов свлачището е възникнало преди около година и половина от проливни дъждове, когато голяма земна маса се е срутила.

Успяхме с багери и тежка техника да го разчистим, подадохме сигнали в Геозащита и дойдоха специалисти. Искахме веднага да предприемем действия по укрепване и стабилизиране на земните пластове, които се движат към населеното място, но препоръката беше да се търси финансиране от Междуведомствената комисия или от друг източник, отбеляза Боян Кехайов.

Проблемът според специалистите е голям и е необходимо професионално да се подходи, а не със спешни мерки, които да дадат краткосрочен ефект, сподели кметът на Община Неделино.

Ако проектът бъде реализиран ще бъде добре за инфраструктурата на общината, защото село Изгрев има един единствен подход и ако той бъде затворен селото ще остане без достъп, допълни Кехайов.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура