Чепеларе отбеляза Тодоровден с конни състезания, народна веселба и много настроение

23 Mar, 2024

Пъстра и разнообразна програма посрещна на три локации жителите и гостите на родопския град Чепеларе по случай Тодоровден.

За първи път в Чепеларе в такъв мащаб и с толкова много настроение, весели игри, състезания, възможност за езда и кръшни хора се отбеляза това събитие.

Програмата започна с шествие по главната улица на града и трибагреници, носени от деца в родопски носии.

То бе предвождано от гайдарски състав с ръководител Петър Янев към ЦПЛР ОДК – гр. Чепеларе, Фолклорен Ансамбъл „Орфей“ с ръководител Илия Учиков и самодейци от село Орехово.

След гайдарите, които докосват сърцата с изпълненията си, като ходеща изложба преминаха множество коне. Шествието завърши пред НЧ „Родопска искра 1880“.

Неповторимата майсторка на родопските лакардии Веселина Бабаджанкова бе водещ на богатата празничната програма за Тодоров ден в Чепеларе, която се проведе на три близки локации.

На площад „Олимпийски“ продължиха да радват гайдарите и самодейците от община Чепеларе.

Конна база „Аспарух“ проведоха забавни игри, от които деца и възрастни спечелиха награди за безплатни уроци по езда.

Народното веселие на площада продължи с неуморните изпълнители от Виевската фолк група и кръшни хора до късния следобед.

На площада и около него имаше скара, захарни памуци, понички, продаваха се тениски с бродирани шевици, разхождаха се хора с екзотични животни, а присъстващите се радваха на възможността да избират между три близки локации с различни мероприятия.

На ул. „Йордан Данчев“, намираща се зад НЧ „Родопска искра 1880“ бе определено мястото за близка среща с коне за езда от Конна база „Аспарух“.

С много внимание от тяхна страна децата се радваха да се качат на конете, да се разходят с тях, да ги погалят или само да се снимат с тях.

До старата Автогара се проведоха зрелищни състезания по надтегляне с тежковозни породи коне до 500 кг, 600 кг и 700 кг. Освен местни коневъди в състезанията участваха и гости от село Костандово и Смолян.

Поради големия интерес към състезанията и множеството допълнителни участници в тях официалното награждаване на площад „Олимпийски“ започна в 15:00 часа с награждаване на „най-малък участник в народна носия“ и „най-красив кон“, които спечелиха съответно Георги Михаилов Георгиев на 1 г. и З м. и конят Тайсан на Кристина Калинова.

Кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев и заместник-кметът Стоян Кузмов поздравиха и наградиха победителите в състезанията за тежковозни породи коне по категории килограми, които са както следва:

Категория до 500 кг:

  1. Боян Митев с кон Чильо
  2. Ахил Чавдаров с кон Арап
  3. Алекс Баргански с кон Виктор

Категория до 600 кг:

  1. Кристина Калинова с кон Тайсан
  2. Михаил Георгиев с кон Любо
  3. Георги Росенов с кон Силвър

Категория до 700 кг:

  1. Георги Ковачев с кон Зоро
  2. Ради Делиев от гр. Смолян с кон Мечо
  3. Александър Калинов с кон Шарко

За стопаните на най-силните тежковозни коне по категориите от състезанията, освен паричния фонд и специалните грамоти от Община Чепеларе имаше и много подаръци от спонсори.

Община Чепеларе като основен организатор на празника изказва искрена благодарност към съорганизаторите си в лицето на Конна база Аспарух и местните коневъди.

Ръководството на Община Чепеларе благодари на всички, които станаха част от празника и го направиха още по-красив, облечени в народни носии или облекло с български фолклорни елементи, като се надява за в бъдеще тази традиция да бъде надграждана, а Тодоровден все по-емоционален и запомнящ се!

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура