Чудните мостове край чепеларското село Забърдо са сред чудесата в Родопите

05 Mar, 2024

Удивителният скален феномен Чудните мостове край родопското село Забърдо е сред чудесата в Родопа планина.

Чудните мостове са сред 100-те Национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 85, заедно с връх Голям Перелик, като природна забележителност Чудните мостове има специален печат.

Община Чепеларе с две нови забележителности в 100-те Национални туристически обекта

Красивата природна забележителност се намира на 1450 метра надморска височина в подножието на връх Голям Персенк, където туристите откриват двата известни мраморни моста.

Големият е широк около 15 метра в по-широките части, дълъг почти 100 метра. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина 45 метра и широчина 40 метра.

Малкият мост е на 200 метра от големия по течението на реката – непроходим, дълъг 60 метра, с обща височина 50 метра, а само на арката – 30 метра.

След него има и съвсем малък трети мост, който представлява понорна пещера, в която водите на Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 километра.

Местността около двата моста е заета от вековни иглолистни гори, съставени предимно от смърчови дървета. И двата моста са обезопасени и пригодени за туристически цели. Преминаването е позволено и върху, и под тях.

В регистъра на защитените територии и защитените зони в България, ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ – ЕР КЮПРИЯ е защитена територия от категория: Природна забележителност.

Съгласно закона, драскането и поставянето на надписи в границите на природна забележителност е забранено. Глобата за това нарушение е от 500 до 5000 лева.

В близост до скалния феномен се намират множество пещери, но повечето от тях не са годни за посещения от туристи, тъй като не са осветени и обезопасени.

В близост са и хижите Чудните мостове и Скалните мостове, стопанисвани от туристическо дружество Студенец – Чепеларе.

Посетете Община Чепеларе – Гостоприемство в четири сезона!

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура