Община Чепеларе с две забележителности в 100-те Национални туристически обекта

23 Feb, 2024

Музеят на родопския карст и Роженската обсерватория, намиращи се на терироята на Община Чепеларе, влизат в 100-те Национални туристически обекта на България.

„Община Чепеларе кандидатства с два обекта през 2021 г. – Музеят на родопския карст и Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, която също се намира на територията на община Чепеларе.

Включването вече е факт и за нас това е чест, гордост и признание. Музеят е бил в списъка преди десетилетия и сега, 30 години по-късно, той отново е там, където заслужава да бъде“, каза пред БТА директорът на музея Марин Господинов.

Музеят търпи постоянно развитие по отношение на експозиционен вид. Съхранява над 4500 фондови единици в няколко отдела  – археология, палеонтология, петрография, повърхностни и вторични карстови форми, биоспелеология“, допълни директорът.

Артефактите са в резултат на дългогодишни проучвания на пещерите в Родопите. До момента спелеолозите са проучили над 600 пещери, посочи Господинов.

Музеят на родопския карст се намира в Чепеларе и е посещаван от много туристи.

В зала Геология са представени минерали, които се намират на повърхността на земята, характерни за Родопите – ахати, корунд и други скъпоценни и полускъпоценни камъни.

„2023-та оправда очакванията ни за доста интересни открития, които също ще бъдат експонирани в музея. В момента те са включени в изложбата “Българска археология 2023”, която е в Националния археологически музей.

Това е изложба, която представя най-интересните открития за изминалата година и сме горди, че и ние също сме част от нея“, уточни директорът на музея.

В музеят в Чепеларе могат да се видят голямо количество полускъпоценни камъни, минерали, различни видове сталактити, сталагмити, коралити и прилепите, които винаги са интересни за посетителите.

Роженската обсерватория привлича хиляди туристи всяка година.

Обсерваторията осигурява наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични изследвания: астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики и квазари.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура