Уникалният празник „Дни на маданския кристал” ще се проведе на 17 и 18 май

23 Feb, 2024

За втора поредна година община Мадан ще организира уникалния празник „Дни на маданския кристал“ или “Mineral show Madan”.

Новото издание на празника ще се проведе на 17 и 18 май 2024 г.

Организаторите отново готвят богата и пъстра програма, като в рамките на два дни, в центъра на града ще бъдат разположени шатри с колекции на кристали от местни и външни колекционери, както и предмети, изработени от кристали.

Всички посетители, освен че ще могат да разгледат експозицията от подземните шедьоври, ще могат и да си закупят от тях.

Ако сте колекционери от страната или чужбина може да заявите своето участие на:

email: madanoba@gmail.com

Телефон: +359/30898060/98220

30 хиляди туристи са посетили Кристалната зала в Мадан само за година

30 000 туристи са посетили Кристалната зала в миньорския град Мадан през миналата година, което затвърждава мотото на Мадан: Пътят на кристала.

Музеят на кристалите е единствен по рода си в страната. Кристалният музей е създадена през 1984 година, като в момента съхранява стотици уникални минерали.

В него туристите попадат във впечатляващия свят на откритите в Родопа планина кристали. Кристалната зала е само един от трите обекта, оформящи минния туризъм в Мадан.

Посещенията включват минния-музей Сполука и пещерата Шаренка, където може да се види как се е добивала руда в древни времена.

В Кристалната зала са въведени модерни технологии. До всеки експонат има QR код, като всеки посетил Кристалната зала може да вземе камък за спомен.

В пещера Шаренка е добивана и топена руда през желязната епоха и Късната античност. Посетителите на пещерата намират експонирана музейна сбирка с атрактивно осветление.

За уникалните пещерни експозиции са използвани специално изработени манекени и оръдия на труда.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура