МВР предупреждава за „сценариите“ на някой от най-разпространените измами

23 Feb, 2024

КАК ДЕЙСТВАТ ИЗМАМНИЦИТЕ?

Обаждат се на домашния ви телефон от името на длъжностно лице – полицай, адвокат, следовател, лекар, държавен служител и др.

Историите, които ви разказват по телефона, за да бъдете  ИЗМАМЕНИ, са различни, като най – популярните сценарии са следните:

провеждане на специализирана полицейска операция по залавяне на телефонни измамници. Полицията в никакъв случай не търси съдействие от гражданите чрез предоставяне на суми.

внасяне на гаранция за освобождаване от наказателна отговорност след пътнотранспортно произшествие със загинал човек или средства за животоспасяваща операция. При получаването на подобно обаждане, свързано с изискването за спешно предаване на пари, е необходимо да запазите спокойствие и незабавно да се свържете с Вашите близки.

– получаване на ценен колет от страната и чужбина – Извършителите на случаен принцип се свързват с жертвите и най-често у тях създават убеждение, че са техни близки от чужбина, които ще им изпратят големи суми пари с пратка. В последствие под предлог, че пратката е задържана от митнически власти искат да им бъдат изпратени суми за освобождаване на пратката, по сметки на трети лица и страни. Изпращането на недекларирана валута е незаконно.

продажба на автомобили – В чужди сайтове се публикуват атрактивни обяви за продажба автомобили, чиято стойност е значително по ниска от пазарната. Продавача първоначално съдейства, предоставя  информация и дори е склонен на значителни отстъпки в замяна на „капаро“, което се превежда по сметки на трети лица, в повечето случаи се установява, че посочената информация за автомобилите не отговаря на истината или самоличността на продавача е неистинска.

– все по-често използвана схема са т.н. „романтични“ измами. Първоначално в онлайн сайтове за запознанства или социални мрежи се осъществяват контакти, като в почти всички случаи профилите на „ухажорите“ са неистински. Комуникациите са предимно през приложения, които поддържат гугъл преводач и за кратко време печелят доверието на жертвата, създават впечатления за състоятелност, но винаги поставят условия, че за освобождаване и придобиване на притежаваните от тях суми от жертвите е необходимо да бъдат изпратени  различни по-размер суми предимно в трети страни и сметки. Преди да осъществите контакт с профили на непознати за Вас лица ги проверете до колкото е възможно, като избягвайте кореспонденция посредством приложения и преводачи.

Фишингът е друга форма за извършване на  измама в интернет пространството, като под различни форми жертвата умишлено се въвежда в заблуда, целта на извършителите са данни за достъп до банкови сметки, онлайн разплащателни процесори, акаунти на доставчици на лицензирани услуги,   лични профили, акаунти в социални медии и всякаква друга чувствителна информация,  с която в последствие източват пари от банкови сметки и всякакви подобни негативни сценарии.

Сценариите са различни, Каквато и да е историята, тя задължително завършва с искане на пари. Не се доверявайте!!!

КАК ДА РЕАГИРАТЕ ?

  1. При всяко съмнително обаждане веднага прекъснете връзката /разговора/, като затворите телефона. Не изпадайте в паника, а  ПОМИСЛЕТЕ !!!
  2. При повторно позвъняване не вдигайте.
  3. Преди да предприемете каквото и да било,  незабавно се свържете със свои близки или се обадете на телефон 112. По никакъв повод не давайте пари, независимо какво ви казват и колко убедителни или заплашителни са думите им! Не се доверявайте само на телефонното обаждане – ТОВА Е ИЗМАМА !!!
  4. Никога не отваряйте връзки или прикачени файлове в подозрителни имейли и съобщения.
  5.  Бъдете много внимателни колко и каква лична информация споделяте в социални мрежи и сайтове за запознанства. Компрометиращи материали, могат да бъдат ползвани за изнудване.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура