Реновираният Планетариум отваря врати за посетители на 29 февруари

23 Feb, 2024

Община Смолян ще отвори за посетители емблематичния Планетариум на 29 февруари (четвъртък) в 10:30 часа с официална церемония.

Припомняме, че над 4 млн. лева е стойността на проекта за обновяване, модернизация и енергийна ефективност на смолянския Планетариум по Оперативна програма „Региони в растеж“ .

Звездната институция на Смолян отново ще посреща туристи и посетители с ремонтирана сграда, ново модерно и високо технологично оборудване и обзавеждане на Звездната зала, Обсерваторията, както и втори Посетителски център.

„Ще имаме един модерен Планетариум, с който не само Смолян, а и цяла България ще се гордее”, заяви кметът Николай Мелемов.

Планетариумът е оборудван с модерен нов телескоп, който дава възможности за космически наблюдения и работа с деца, възрастни и учени-астрономи.

Посетителите в Планетариума ще могат да видят нови мултимедийни спектакли, да разгледат интересен макет на Луната, който се върти и интерактивни установки, в които се отговаря на въпроси за съзвездията и Слънцето, както и много други астрономически изненади.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура