Рудозем има амбиция да стане балнеоложки център с минерална вода

14 Feb, 2024

Община Рудозем получи Сертификат №103/02.02.2024 г. и Балнеологична оценка №269/02.02.2024 г. от Министерството на здравеопазването, който удостоверява лечебните качества на минералната вода, добита от водовземно съоръжение ПЕС-1хг „Рудозем“.

Рудозем получи сертификат за лечебните качества на минералната вода

Минералната вода на община Рудозем е с температура 18 градуса, спада към категория “студени минерални води“ и е с изключително полезни качества с оглед на химическия състав, които са подходящи както за външно приложение – при използване в басейни и за различни балнеологични процедури, така и за питейно балнеолечение. Водата е особено подходяща за бутилиране и консумация.

При използване за питейно балнеолечение и балнеопрофилактика, минералната вода в Рудозем оказва благоприятно въздействие при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични, метаболитни и кожни заболявания.

Използването на водата за външно балнеолечение и балнеопрофилактика оказва благоприятно въздействие на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, при ортопедични, травматологични и дерматологични заболявания.

Минералната вода може да бъде използвана и за хигиенни и спортно-рекреативни цели след съответно темпериране.

Сега, когато полезните качества на водата са вече факт, съм убеден, че оттук насетне развитието на Община Рудозем ще бъде насочено към изграждането на цял един нов отрасъл чрез превръщането на града в туристическа, балнео и спа дестинация“, написа във фейсбук профила на общината кметът инж. Недко Кулевски.

Той отправи благодарност към предшественика си д-р Румен Пехливанов за упоритостта му да докаже, че Рудозем разполага с безценен природен дар.

Усилията за изследване и доказване на полезните качества на водата в Рудозем започва още през 2016 г., когато за първи път бяха осигурени средства за проучвателен сондаж, който се оказа успешен.

Повече от три години се правят сложни хидрогеоложки проучвания. През 2018 г. беше направен повторен работен сондаж, а в началото на 2019 г. той официално стартира.

В центъра на града, изцяло с дарения от хората, беше построена чешма с минерална вода, която може да се използва свободно от всички жители и гости на община Рудозем.

Последва заповедта от Министъра на околната среда и водите за утвърждаване на запасите и актуване на сондажа като находище на минерална вода – публична общинска собственост.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура