Рудозем получи сертификат за лечебните качества на минералната вода

11 Feb, 2024

С огромно удоволствие кметът инж. Недко Кулевски обяви, че Община Рудозем получи Сертификат №103/02.02.2024 г. и Балнеологична оценка №269/02.02.2024 г. от Министерството на здравеопазването, с които се удостоверяват лечебните качества на минералната вода, добита от водовземно съоръжение ПЕС-1хг „Рудозем“.

Минералната вода на община Рудозем е с температура 18 градуса, спада към категория “студени минерални води“, и е с изключително полезни качества с оглед на химическия състав, които са подходящи както за външно приложение – при използване в басейни и за различни балнеологични процедури, така и за питейно балнеолечение, посочи Кулевски.

Водата е особено подходяща за бутилиране и консумация под формата на бутилирана вода, подчерта кметът на Рудозем.

При използване за питейно балнеолечение и балнеопрофилактика, минералната вода в Рудозем оказва благоприятно въздействие при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични, метаболитни и кожни заболявания, поясни той.

Използването на водата за външно балнеолечение и балнеопрофилактика оказва благоприятно въздействие на опорно – двигателния апарат , периферната нервна система, при ортопедични, травматологични и дерматологични заболявания, отбеляза Недко Кулевски.

Минералната вода може да бъде използвана и за хигиенни и спортно-рекреативни цели след съответно темпериране, заяви кметът на родопския град.

Разработването на ценния природен дар е процес, за който бяха положени много усилия и тук е мястото да благодаря на д-р Румен Пехливанов, на народните представители Хайри Садъков и инж. Анджей Джандев, както и на цялото ръководство на Движението за права и свободи, допълни Кулевски.

Сега, когато полезните качества на водата са вече факт, съм убеден, че оттук насетне развитието на Община Рудозем ще бъде насочено към изграждането на цял един нов отрасъл чрез превръщането на града в туристическа, балнео и спа дестинация! Честито на всички рудоземчани, добави кметът Кулевски.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура