7,2 млн. лева за проектиране на четирилентов път Пловдив-Смолян-Рудозем

13 Feb, 2024

Предвидени са 7,2 млн. лева за проектиране на изцяло нов четирилентов скоростен път от АМ „Тракия“ при Пловдив през Смолян до Рудозем и границата с Гърция.

Това обяви регионалният министър Андрей Цеков.

Отсечката ще бъде с дължина около 100 км и ще е с проектна скорост на движение 90 км в час.

Министър Цеков уточни, че това е дългосрочен проект, чието строителство може да започне не по-рано от 5 години, но ако проектирането започне сега  и се направят първи стъпки проектът ще бъде необратим

Според министър Цеков големият проблем на област Смолян е липсата на скоростни пътища, които да я свързват с вътрешността на страната за по-бърз и удобен превоз на хора и товари. Той изброи и 9 важни обекта, които са изоставени в последните 5-6 години и по тях не се работи.

Сред тях са ремонтът на пътя Белица – Загражден, укрепването на свлачищата по пътя Смолян – Мадан в района на село Тикале, пропадания по главния път Смолян – Стойките – Широка лъка – Девин и др.

„В годините назад много е обещано и хората вече не вярват, че ще има подобрение. Хората от Родопите искат да стигат по-бързо до Пловдив и Кърджали, а не както сега за два часа и половина“, посочи министър Цеков.

Той подчерта, че за подобряване на пътната свързаност в област Смолян приоритетни проекти за МРРБ са изграждането на трета лента с обща дължина 13 км в отделни участъци по направлението Асеновград – Смолян. Очаква се до няколко месеца да има избран изпълнител за проектиране.

Министър Цеков информира още, че ще се направи анализ и на възможностите за изграждането на южния скоростен път от Благоевград през Доспат – Смолян – Мадан – Кърджали – Хасково, който е залегнал в стратегическите приоритети на България преди години, но реално по проекта не е работено.

Регионалният министър разясни пред кметовете и народните представители и за ключовите проекти, по които АПИ и МРРБ ще работят през 2024-2025 г.

Заложен е ремонтът на над 100 км републикански пътища, половината от които ще се рехабилитират основно. Сред най-важните е изграждането на околовръстното шосе на гр. Чепеларе, което ще изведе тежкия и транзитен трафик от центъра на града.

4-километровата отсечка ще струва около 40 млн. лв., тъй като преминава през сложно трасе. Тази година ще се възложи обществена поръчка за нейното проектиране, а самите строителни дейности ще стартират догодина.

Предвижда се рехабилитация и на главния път Средногорци – Рудозем с изграждането на 150-метров тунел при т.нар. „червен завой“, с който ще се обезопаси движението. Паралелно с това ще започнат и дейностите по изграждане на обходния път на Рудозем.

Тази година е планиран основен ремонт на 22 км от направлението Смолян – Полковник Серафимово – Рудозем.

Планирани са и основни ремонти на пътищата Соколовци – Търън – Средногорци, Чокманово – Смилян – Горда Арда, Доспат – Борино – Тешел – кв. „Настан“, Рожен – Национална астрономическа обсерватория, Пампорово – Стойките от км 4 до км 11, Средногорци – Мадан – Златоград и Лъки – Хайдушки Поляни – Рожен.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура