Павлин Белчев: Община Баните отчита 19% ръст на туристите

05 Feb, 2024

С 19% са се увеличили туристите в община Баните и като тенденция, след края пандемията, нивата вече са възстановени, каза в интервю за БТА кметът Павлин Белчев.

Капацитетът за настаняване в общината е 460 места. Според него в по-голямата си част от годината легловата база е достатъчна.

„Но в активния летен сезон сме на ръба. Особено, когато имаме интересни мероприятия и през месеците юли, август, когато е най-натоварено. Тогава има моменти, когато трудно може да се намери свободно място“, посочи Белчев.

Той е на мнение, че трябва да се работи в посока, която да позволява активният сезон да не е толкова кратък – два-три месеца, и да се мислят способи, които да направят община Баните разпознаваема дестинация през всички сезони.

Начисленият туристически данък за миналата година е 5900 лева. „Няма да скрия, че това не е реалният брой на начислените нощувки.

Публична тайна е, че общините изпитват сериозен недостиг от това да се осъществява качествен контрол на декларирания туристически данък.

Говорим за едни символични суми, но не трябва да се забравя, че отчисленията за туристически данък се връщат отново във вид на различни инвестиции, различни туристически продукти и мероприятия в сферата на туризма“, коментира Павлин Белчев.

„В общинския център се намира и санаториумът, който е филиал на Специализирана болница за рехабилитация, и който е запълнен на 99% целогодишно“, добави още кметът на Баните.

Той допълни, че на този етап има нужда от инвестиции в модерна леглова база. А това, което предстои, да бъде реализирано в рамките на две години, е изграждането на два модерни комплекса и аквапарк.

„Надяваме се, че ще имаме възможност да предоставим една по-разнообразна туристическа услуга и ще успеем да предложим на туристите услуга от различен ценови диапазон – по-високи звезди хотели. Към момента звездите са 1, 2 и 3“, каза Павлин Белчев.

Според него „наред с красивата природа и лечебната минерална вода, с едно по-голямо разнообразие от различен профил хотели, бихме могли да покрием по-широк аспект от туристите“.

Мероприятията на открито в Баните започват в началото на май, когато е празникът на общината.

За този летен сезон се очаква да бъдат реализирани няколко по-различни инициативи, свързани с участието на общината в програми, съвместно с други общини. „

Предстои да организираме фестивали с представяне не само на културата на всяка една от общините – бенефициенти, но и традиционната местна кухня в различните населени места.

В туристическа платформа VisitBanite са включени забележителности, места за настаняване, пешеходни маршрути и информация за качествата на лековитата вода на територията на общината.

Идеята на туристическия портал е да покаже всички наши дадености и възможности като места за настаняване.

За нас най-голямото предизвикателство е да накараме туристите, които не познават община Баните, да ни гостуват, каза още кметът.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура