Обмислят изграждане на градски парк в Смолян

30 Jan, 2024

Общинският съвет в Смолян ще разгледа докладна от председателя Димитър Кацаров относно: Обсъждане създаването на временна комисия за проучване на възможностите за изграждане на градски парк и паркови пространства в град Смолян.

Постъпило е предложение от Ивайло Турналиев – общински съветник в Общински съвет – Смолян, в което се предлага на основание чл.33, ал.1, т.2 от ЗМСМА, във вр. с чл.48, ал.1 ЗМСМА и чл.54, ал.1 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, проект за решение с мотиви в негова подкрепа и преследвани цели, както приложението е следното:

Макар и намиращ се в сърцето на Родопа планина и заобиколен изцяло от прекрасна природа, град Смолян страда от съществен дефицит в устройство на площите за обществено ползване.

Налице е липса на обособен и благоустроен градски парк, който да предостави възможност за отдих на жителите и гостите на града.

Съществуването му би задоволило потребностите на смолянчани, които не могат да бъдат обслужени от заобикалящата дива природа, а именно – наличието на безопасно място в рамките на града или в непосредствена близост, които да бъде лесно достъпен с автомобили и пеш и в което да има необходимите условия за прекарване в спокойна обстановка на свободното време от жителите на града, включително от деца, майки с бебета, възрастни хора, лица с двигателни затруднения.

В допълнение добре поддържаните градски паркове по правило се превръщат и в предпочитани места за провеждане на културни и спортни мероприятия, особено в летния сезон.

В същото време сполучливото проектиране и изграждане на градски парк и паркови пространства представлява нелека задача.

Трудностите произтичат на първо място от самия терен на града – с големи денивелации и ограничени по брой сравнително равни пространства, върху които могат да се изградят типичните за парковете алеи, поддържани затревени площи, заведения за хранене, детски площадки и тракционни съоръжения.

На следващо място, следва да се държи сметка за необходимостта паркът да се изгради възможно върху най-голям процент зами – общинска собственост, за да се сведе до минимум нуждата от отчуждаване на частни терени. В крайна сметка, разбира се, открит стои въпросът за финансиране на това мащабно начинание.

Въпреки, че тези по-скоро оперативни задачи стоят в прерогативите на кмета и неговата администрация, счита че Общинския съвет може чрез създаване на временна комисия да поеме инициатива и значително да подпомогне начинанието, като постигне целите, изброени по-долу.

Предлагането на решение е насочено към постигане на следните цели:

  • Поставянето на вниманието на кмета на общината и общинска администрация, както конкретна цел, която евентуално да припознаят, изграждането на нов, благоустроен, достъпен и атрактивен градски парк на гр. Смолян. (включително повече от един при възможност.)
  • Събиране и обобщаване от евентуална създадена комисия на становищата на водещи местни специалисти относно подходяща локация на бъдещият градски парк. (включително повече от един при възможност.)
  • Координация между становищата на специалистите и администрацията, отговорна за общинската собственост, с цел избор на една или повече локации, които са едновременно подходящи за начинанието и с терени преобладаващо общинска собственост.
  • Събиране и обобщаване на конкретни идеи и предложения относно организацията и устройството на бъдещия парк.
  • Подготвяне на обозрим срок на заключителен и препоръчителен документ, които да бъде предоставен на кмета на общината и общинската администрация, от който те свободно да могат да се ползват при организацията на оперативната дейност по изграждането на парка или парковете.

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура