Камбарев: Няма да спрем, докато ГКПП Рудозем-Ксанти не стане реалност

30 Jan, 2024

Българският депутат Михал Камбарев проведе среща с новоизбрания областен управител (префект) на област Източна Македония и Тракия в Гърция – Топсидис и неговия съветник Марина Павлиду.

Камбарев сподели, че целта на срещата е била „Да се запознаем, да поздравим новата управа, както и да повдигнем няколко наболели проблема за област Смолян”:

– вечната тема ГКПП Рудозем – Ксанти

– уширение на трасето от гръцка страна Златоград – Термес

– новия програмен период на транс-граничното сътрудничество

Топсидис е диалогичен човек. Съветникът му Марина Павлиду е дъщеря на Георгиос Павлидис – бивш областен управител на Ксанти, благодарение на когото се отвори ГКПП Златоград – Термес и се проектира ГКПП Рудозем – Ксанти, посочи народният представител.

Камбарев заяви: Няма да разкривам подробности от разговорите, за да не компрометирам последващи преговори. Важното, което мога да споделя е следното:

– България и Гърция работят усилено по няколко големи проекта, заради което двете правителства са в постоянна комуникация на най-високо ниво. При всяка визита на Денков, Асен Василев и други министри в Гърция, се работи и за ГКПП-тата в област Смолян.

– По време на срещата ми с Топсидис, начертахме следващи стъпки, които се надявам да доведат до решаване на казуса с ГКПП Рудозем – Ксанти, както и други нерешени проблеми за двете области (Смолян и Ксанти).

Знам, че темата ГКПП Рудозем – Ксанти се използва постоянно от политиците в България. С медицинските хеликоптери, Шенген и много други затлачени казуси показахме, че можем да довеждаме нещата до успешен край.

За Рудозем-Ксанти ви обещавам единствено, че няма да спрем, докато не стане реалност (целта е тази година).

В допълнение, бях избран за член на парламентарната група за приятелство България-Гърция, с което гласът на България и област Смолян ще се чува още по-силно.

Паралелно на всичко случващо се, Даниел Лорер започна инициатива с гръцки и румънски евродепутати по “балкански Шенген” (да направим пътуването между България, Гърция и Румъния без граници).

Идните дни ще споделя с областния на Смолян, както и с останалите Народни представители от региона за срещата, за да търсим варианти за общ фронт по темата, допълни още Михал Камбарев.

 

Снимки: Facebook

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура