РЗИ-Смолян: Нарастват случаите на морбили в държавите от ЕС

13 Dec, 2023

Световна здравна организация съобщава, че за периода януари-септември 2023г. на територията на Европейския регион на организацията са установени общо 15 951 заболели от морбили, от които 15 239 сл. в държави извън ЕС: Казахстан (4 445 сл.), Турция (4 058 сл.), Русия (3 099 сл.), Киргистан (2 087 сл.) и др.

За това информира Регионалната здравна инспекция в Смолян.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, през настоящата година се отчита нарастване на регистрираните случаи на морбили в държавите от ЕС. За сравнение, за периода януари-октомври 2023 г. са докладвани 1 429 заболели спрямо 60 за същия период на 2022 г. Най-много случаи са съобщени от Румъния (979 сл.), Австрия (157 сл.), Франция (106 сл.) и Германия (56 сл.).

През последния месец, по данни от медиите, в Румъния са регистрирани около 2 000 нови случая, част от които са хоспитализирани деца, поради тежко протичане. Това е довело до обявяване на национална епидемия и предприемане на мерки от страна на румънските здравни власти по имунизация на неваксинирани деца, вкл. и такива на възраст 9-11м..

Като причина за поредното увеличаване на заболяемостта от морбили в ЕС се отчита спада в имунизационния обхват с първи и втори прием ваксина, съдържаща морбилен компонент.

В България имунизационният обхват срещу морбили през последните години е субоптимален  и не достига необходимото ниво от минимум 95%, което да гарантира защита на населението от епидемично разпространение на морбили.

През първо полугодие на 2023 г. от подлежащите лица са обхванати с първи прием ваксина срещу морбили едва 83,6%, а с втори прием ваксина – само 48,9%. Имунизационният обхват в област Смолян е близък до този за страната.

  • Какво представлява морбили?

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път, силно заразна и вирусът е разпространен по целия свят. Това е заболяване, което може да доведе до тежки усложнения и дори до смърт. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни. Източник на зараза е само човекът. Заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. Оплакванията започват най-често с катарални прояви на горните дихателни пътища, повишена температура и обща интоксикация, кашлица, зачервени и оточни конюнктиви, с характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, следва туловището и крайниците.

Най-често болестта се усложнява от появата на ларингити, ларинготрахеити и бронхити, пневмонии, възпаление на мозъчната тъкан /енцефалит/, сърдечно-съдова система, стоматити, отити, колити. Много рядко персистираща инфекция с вируса на морбили може да доведе до подостър склерозиращ паненцефалит (SSPE), заболяване, при което нервите и мозъчната тъкан дегенерират прогресивно и което е по-вероятно да се появи, ако инфекцията с морбили се случи в по-млада възраст. SSPE обикновено се появява няколко години след като засегнатият пациент е боледувал от морбили; средно се наблюдава 7 до 10 години след заразяването. Симптомите включват промени в личността, постепенно влошаване на психиката, мускулни спазми и други невромускулни симптоми. Не съществува лечение за SSPE и той винаги води до смърт.

Заболяването се разпространява лесно сред неваксинирани индивиди. Всеки, който не е ваксиниран срещу морбили или който не е боледувал, е изложен на риск от  заразяване.

  • Как да се предпазим от заразяване с морбили?

Най-сигурната и единствена защита срещу морбили е ваксинацията. Съгласно Имунизационния календар се прилага комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола /ММR/, която е задължителна.

За изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози, като първата се поставя  на 13-месечна възраст, а реимунизацията –  на 12 години.

Ваксината MMR е безопасна и ефективна и има много малко странични ефекти, като  повишена температура, зачервяване или подуване на мястото на инжектиране, а понякога и леки обриви отзвучаващи от 1 до 3 дни.

Предвид тревожната ситуация в региона РЗИ-Смолян приканваме всички родители чиито деца не са имунизирани или реимунизирани на съответната възраст да се обърнат към личния лекар на детето си за ваксинация в най-кратък срок.

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура