ОИЦ-Смолян изпълни пореден успешен проект

13 Dec, 2023

На 13.12.2023 г. се проведе заключителна пресконференция по проект „Осигуряване функционирането на ОИЦ-Смолян за периода 2022-2023 г.“.

Проектът е финансиран от Оперативна програма „Добро управление“ и неговата продължителност е 24 месеца.

Пресконференцията беше открита от ръководителя на проекта и зам.-кмет на Община Смолян Марин Захариев, който отбеляза, че има голям смисъл във функционирането на Областния информационен център, особено за по-малките общини.

Захариев благодари на екипа на Центъра за ползотворната работа и отчете положителната роля на ОИЦ-Смолян за осведомеността на всички, които имат интерес към възможностите за европейско финансиране.

Управителят на ОИЦ-Смолян Цветанка Генчева също приветства присъстващите и заяви, че се очаква дейността на Центъра да продължи и през следващите години като функциите му ще бъдат разширени, защото освен всички предоставяни до момента безплатни услуги, ОИЦ-Смолян вече изпълнява и функциите „Обслужване на едно гише“ във връзка с изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), като предоставят услуги в процеса на повишаване на енергийната ефективност.

„Също така екипът на ОИЦ-Смолян е и част от Звеното за медиация и Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие на ЮЦР, във връзка с изпълнението на Подхода Интегрирани териториални инвестиции“, допълни Генчева.

Анна Болярова – експерт „Комуникация, информация и логистика“ в ОИЦ-Смолян запозна присъстващите с резултатите, които Центърът е постигнал в рамките на своя двегодишен проект.

„Това е поредният проект на ОИЦ-Смолян, по който сме изпълнили всички индикатори. В рамките на тези две години проведохме 21 информационни срещи за популяризиране на европейското финансиране в десетте общини на Областта, проведохме 2 общи инициативи на Мрежата от ОИЦ в страната, както и 2 изключително успешни еднодневни събития“, каза Болярова.

„Много сме удовлетворени и от резултатите, които постигнахме за повишаване на информираността на обществеността за Подхода ИТИ, като проведохме общо 23 срещи и дискусии, които протекоха при голям интерес“, допълни  Болярова.

Експертите от Центъра отбелязаха, че през последните две години отчитат повишен интерес към европейското финансиране като над 1000 човека са потърсили информация по темата.

Най-много въпроси експертите на Центъра са получили относно създаването на собствен бизнес, както и за възможностите за финансиране на мерки за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд и за поставяне на възобновяеми енергийни източници за собствени нужди.

Засилен интерес ОИЦ-Смолян отчита и към финансирането на земеделски и неземеделски дейности по Програма за развитие на селските райони.

Екипът на Областен информационен център- Смолян продължава да извършва своите услуги напълно безплатно и всеки заинтересован може да посети офиса на Центъра, който се намира на бул. България 12 /до входа на Община Смолян/ или да се свърже с експертите по телефон на 0301/88805 .

Екипът на Областен информационен център – Смолян желае на всички светли и уютни празници!

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура