РЗИ-Смолян с акция срещу тютюнопушенето

16 Nov, 2023

Тази година на 16 ноември отново отбелязваме Международния ден без тютюнопушене.

По този повод РЗИ – Смолян ще проведе акция сред учениците и персонала на Смолянската ПГ по туризъм и строителство.

Пушачите сред тях ще имат възможност да се убедят в способността на пушенето да причинява кислороден глад, като измерят съдържанието на въглероден оксид в издишания въздух и съответстващото ниво на карбоксиоксихемоглобин в кръвта им.

Експерти на здравната инспекция ще предоставят информационни материали и ще мотивират подрастващи и възрастни към една от най-значимите житейски стъпки за един пушач – спирането на цигарите и другите тютюневи продукти.

Всички желаещите да поемат към промяна имат възможност целогодишно да посетят Консултативния кабинет за отказване от тютюнопушенето в РЗИ.

Той работи безплатно с различни възрастови групи, след предварителна уговорка на тел. 0301/ 58930.

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи от 2020 г. в България ежедневни потребители на тютюн са над една трета (34.5%) от населението на възраст над 20 г. Остава тревожно и нивото на пушене след най-младите.

Повече от една четвърт от анкетираните ученици (26.3%) са правили опити да пушат, а всяко пето дете е настоящ пушач, като относителният дял на момичетата е малко по-висок (17.3% срещу 16.4%).

По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември, а историята му започва през 1971 г., в град Рандолф, САЩ, когато американецът Мълейни убедил своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден.

Спестените средства били използвани за основаването на фонд за стипендии към местното училище.

След набирането на достатъчно популярност от 1977 г. Американската общност за борба с рака обявява всеки трети ноемврийски четвъртък за ден, посветен на отказването от пушенето. По настоящем той се чества официално и от Международния съюз за борба с рака (UICC), и се отбелязва в много държави по света.

 

Използвана е информация, предоставена от Министерство на здравеопазването

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура