Марин Захариев: Нов ден – нови внушения и измислици от г-н Сабрутев

12 Oct, 2023

В последните месеци г-н Сабрутев ни показа как може да жонглира с неистини, да въвежда в заблуждение, но тук вече показва едно малко позабравено негово качество, а именно манията за власт и величие, посочи водачът на листата с кандидати за общински съветници от ГЕРБ Марин Захариев и допълни:

В медийна публикация той твърди няколко неистини:

  • че е осигурил средства за водопровод на Момчиловци
  • че заради нехайство на общината обектът не се изпълнява
  • че до този момент няма избран изпълнител за обекта

Ето и фактите:

  • Община Смолян възлага проектиране на обекта „Реконструкция на вътрешна водоснабдителна мрежа на с. Момчиловци“ още през 2015-2016 година. Следва частично финансиране и изпълнение на клонове от водопровода през 2019-2020 г.
  • След многократно търсене на финансиране идва 2022 г., когато първо през април, после през май месец с тази цел общината изпраща писма до МРРБ. По това време г-н Сабрутев дори не е областен управител.
  • Обектът е включен в списък за финансиране по линия на МРРБ, публикуван от тогавашния министър Гроздан Караджов, окончателно утвърден от Министерството на финансите.
  • Обявена е обществена поръчка през юли 2022 г. след публичната информация, че обектът ще бъде финансиран. Г-н Сабрутев все още не е областен управител.
  • На 31.10.2022 г. МРРБ и Община Смолян сключват Споразумение за финансиране на 50% от обекта на стойност 2 832 012 лв.
  • След август 2022 г. по никакъв начин той не е коментирал темата. Официалната кореспондения е между община Смолян и МРРБ.

И тук възникват въпросите. Под каква форма г-н Сабрутев и в какво качество е въздействал, уреждал средства преди 05.08.2022 г., когато за втори път влиза през задния вход във властта?

Отпускането на средства за всички общини по онова време бяха обект на спор за заслуги, претендирани от редовното правителство на ПП, БСП и ИТН, а след това в ролята на благодетели влязоха служебните министри. И ако г-н Сабрутев поддържа втората версия, моля да каже по какъв начин, пред кого и как е лобирал  за финансиране и дали срещу това е имало насрещни ангажименти?

Процедурата е финализирана на 30 май т. г. с избор на изпълнител – местен консорциум от фирми. Участник в нея подава жалба пред Комисията за защита на конкуренцията, която е отхвърлена като неоснователна. Обжалвана е и пред Върховния административен съд. Заседанието по жалбата е минало и до дни се очаква решение.

Въпросът е дали тези твърдения на г-н Сабрутев не обясняват дългото и упорито обжалване на тази процедура и дали не е инспирирано от него?

Ако беше дадено поне едно писмо за подкрепа, организирана среща, проведен разговор с участието на г-н Сабрутев, бихме се съгласили, че има някакви истина в неговите думи.

Сега изводите могат да бъдат в две посоки. Или той тотално си фантазира и злоупотребява, че има решаваща роля за осигуряване на финансирането, или ако действително има, трябва да даде поне едно доказателство – по каква линия е въздействал, при какви условия, под масата, на тъмно? А може би причина за дълго воденото обжалване е изборът на смолянски консорциум за изпълнител на поръчката?

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

 

Източник: Пресцентър на ГЕРБ Смолян

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура