Село Грохотно ще бъде представено на тематична вечер в центъра на Девин

16 Aug, 2023

Богата музикална и танцова програма, представяне на обичаите и традициите на с. Грохотно са само част от събитието, с което ще се представи населеното място в превърналите се вече традиционни тематични вечери в Девин.

“Вечерта на Грохотно” ще се проведе в събота, 19 август на площад “Игор Юруков”, в родопския град от 19:00 часа.

Жителите и гостите на Девин ще могат да се запознаят с една част от етносбирката на населеното място, която включва и носия от преди 100 години.

Ще бъде демонстрирано как са изработвали своите дрехи жителите на селото в близкото минало, как са приготвяли храната си, както и подготовката на момински чеиз, подреден в автентичен сандък от 1963 година”, разказва Назлъ Караахмед – секретар на НЧ “Назъм Хикмет -1948” – с. Грохотно.

Ще има богат кулинарен щанд, който ще включва традиционните за селото ястия – качамак, пататник, пазламач, баклава и др. Ферма “Диеви” ще представи и своите млечни продукти.

Подготвена е също и музикална и танцова програма с участието на самодейци от селото, като гости ще участват и ДЮФТА “Родопчанка” – Девин.

В специален кът ще бъдат представени обичаите на Грохотно, където хората ще могат, освен да прочетат за тях, да видят и богат снимков материал.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура