Рудозем ще има модерен Център за спешна медицинска помощ

16 Aug, 2023

В родопския град Рудозем се изгражда нов Център за спешна медицинска помощ.

Проектът е възложен от Министерството на здравеопазването.

Плановете са медицинският център за спешна помощ да заработи малко преди Нова година, посочи кметът на Рудозем д-р Румен Пехливанов в ефира на БНР.

Очакваме наистина да се получи модерен спешен център, в който да има възможност да се настанят до 24-48 часа лица, които трябва да бъдат стабилизирани на място, сподели градоначалникът.

Надявам се, че държавата ще задели малко повече средства за укрепване на спешната помощ в общини, в които няма многопрофилни болници – като нашата, отбеляза Пехливанов.

В общини с многопрофилни болници има дежурни лекари. Дори спешната помощ да е с един екип, никога лекарите в болницата няма да откажат да се намесят при спешен случай, заяви кметът.

Докато при нас няма, имаме само един екип и когато той замине на някъде много често се случва да чакаме линейка от Мадан или от Смолян. Самото придвижване до Рудозем е между 40 минути и час от Смолян, а от Мадан е между 20 и 30 минути, сподели Румен Пехливанов.

Кметът се надява, че с изграждането на новата спешна помощ, неравнопоставеността на хората в Рудозем ще бъде коригирана в най-кратко време.

Има сериозен недостиг на желаещи да работят медицина, не само при нас, а и в цялата страна заради ниските заплати, отбеляза рудоземският кмет.

По думите на Пехливанов изключително важно за медиците е да не се тревожат как ще вържат двата края в месеца, защото заплатите им за момента са такива.

Апелирам държавата да обърне специално внимание на медиците в спешните центрове, и не само на медиците, защото всички работещи там оказват помощ, когато се налага – от шофьора до медика, допълни кметът на Рудозем.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура