Лятно кино под звездите зарадва Чепеларе

10 Aug, 2023

В градския парк на Чепеларе бе проведено Лятно кино с вход свободен. Събитието е част от голямо КИНОТУРНЕ В 12 ГРАДА.

Кинематограф поема на път за най-дългото турне, осъществявано някога в България само за късометражно кино.

Събирайки най-новото и най-доброто от българското и световно късометражно кино, организаторите целят да представят младите български творци, но и страхотното разнообразие и мъдрост, които можем да открием в тази ниша на киното. Над 20 български филма ще бъдат представени в 12 български града през Август 2023!

Програмата започна с два филма, подходящи за деца – анимацията “Лист хартия” на Ася Кованова и игралния “Обир” на Мария Николова.

Акцентът на вечерта бе “Книга за хората” на режисьора Владислав Лаков, носител на множество отличия, сред които номинации на Синелибри и Златна роза. Филмът разказва за смута, който настъпва в селска библиотека, след като младата Славина, която кара стаж там, отказва да изпълни разпореждане на директора да бъдат изхвърлени всички книги, за да стане възможно усвояването на европейски проект.

Представен бе също и “На червено” на Тома Вашаров, носител на над 100 номинации по световни фестивали, което го нарежда сред един от най-успешните български къси филми.

Той разказва за един шофьор на междуградски автобус, който отказва да премине през селско кръстовище заради развален светофар, застопорен да свети червено.

Ситуацията провокира редица недоразумения с изнервените пътници и местните органи на реда в един в свят, в който спазването на правилата е недоразумение само по себе си.

„Надяваме се лятното кино да бъде част от програмата на община Чепеларе и занапред. Всички представени филми бяха изключително интересни с голяма доза мъдрост, вплетена в историите, до които се докоснаха присъстващите зрители”, споделиха от Община Чепеларе.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура