Туристите търсят прохлада в Ягодинската пещера заради жегата

25 Jul, 2023

През горещите юлски дни туристи търсят прохлада в Ягодинската пещера при 6 градуса постоянна температура, посочи Сергей Генчев от Туристическо дружество „Родопея“.

Подземията на пещерата са не само удивителна забележителност с красивите карстови форми, но и природен климатик с целогодишната температура, предаде БТА.

Потокът от посетители към Ягодинската пещера и района се увеличава през последната седмица с нетърпими жеги, обясняват от дружество „Родопея“ – Ягодина.

Разхлаждащите разходки из пещерните зали започват със задължителна аклиматизация, за да не бъде рязък преходът от температурата на повърхността и градусите под земята.

До 35 градуса отчитат термометрите в с.Ягодина и околностите през последните дни, а нощните температури падат до 14 градуса.

От  Туристическото дружество препоръчват на летовниците да си носят връхни дрехи при посещенията в Ягодинската пещера, защото естественият климатик е с по-скоро зимни стойности.

Според Сергей Генчев пещерата е забележителна и с чистия въздух, при който посетители с астматични проблеми се чувстват в целебна атмосфера.

Предимно български туристи посещават карстовата забележителност, а чуждестранните групи са от израелци, украинци, англичани и французи.

От дружество „Родопея“ очакват повишение на туристическия поток в периода от 15 август до 15 септември. Пет сватби ще се състоят в ритуалната зала на Ягодинската пещера до края на септември.

Причудливата пещера е дълга 10.5 км, а туристическият маршрут в нея обхваща 1.2 км. Част от маршрута е достъпен и за хора с увреждания. Ягодинската е третата по дължина пещера в България.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура