РЗИ отбелязва Световната седмица на кърменето със серия от инициативи

25 Jul, 2023

Кампания под мотото „Закърмени с любов за цял живот“ реализира Регионалната здравна инспекция по повод Световната седмица на кърменето (1 – 7 август).

Инициативата e подкрепена от УНИЦЕФ, Ла Лече Лига и списание “Кенгуру“ и стартира на 26 юли в центъра на гр. Чепеларе с акция, която ще бъде последвана от мероприятия в Девин (1 август) и Смолян (3 август).

Във времето от 9 ч. до 12 ч. експерти по промоция на здравето ще разпространяват сред бъдещите майки информационни материали и практични подаръци. Желаещите ще бъдат консултирани на място за безценните ползи от кърменето за бебето и майката, и начините за преодоляване на трудностите пред кърмещата жена.

В акциите гражданите и гостите на града ще бъдат насърчавани да отправят своите послания в подкрепа на кърменето и ще участват в томбола за предметни награди (книги от български автори).

Печелившите ще се теглят на 7 август на среща в здравната инспекция в Смолян, на която са поканени да участват всички бъдещи родители.

На срещата след прожекция на филма „Гърдата – най-доброто“ неонатологът д-р Хризантема Георгиева ще сподели своя опит и ще отговаря на въпросите на присъстващите.

Световната седмица на кърменето се чества ежегодно и е акцията с най-голям мащаб на движението за кърмене, провеждана в повече от 120 страни по света.

През 2023 г. тя е под надслов „Да направим кърменето възможно – подкрепа за работещите родители“ и акцентира върху възможността успешно да се съчетават кърменето с работата.

Важно е  всички жени – независимо дали работят във формална или неформална среда – да получат подкрепа, за да могат едновременно с изпълнението на професионалните си задължения да упражнят, както своето право да кърмят, така и правото на бебето да бъде хранено с майчино мляко.

България е сред страните, които могат да се похвалят с добри законови практики в подкрепа на майчинството и отглеждането на детето.

Жените имат право на обезщетение за майчинство до навършване на 2 години на детето, като за първите 410 дни, които започват 45 дни преди предполагаемата дата на раждането, майката получава 90% от работната си заплата.

Кодексът на труда предвижда отпуск и облекчения за работещите майки, които кърмят. Чл. 166 дава възможност на кърмещата жена да ползва отпуск от два часа дневно до навършване на 8 месеца на детето и на 1 час дневно след това. Добра възможност за защита на кърменето е и създаването на стаи за кърмене във фирмите, където това е възможно, за да могат майките да продължат да хранят своите деца.

Използвана е информация от интернет страниците на Световния алианс за кърмене, и Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“.

 

Снимка: Интернет

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура