РЗИ-Смолян с безплатни изследвания за хепатит

24 Jul, 2023

По случай 28 юли, Световен ден за борба с хепатита, РЗИ – Смолян обявява кампания за изследване за наличието на инфекцията.

Всеки работен ден от 24 до 28 юли от 10:00 ч. до 14:00 ч. желаещите могат да се изследват безплатно за хепатити В и С в медицинската лаборатория на здравната инспекция.

Дава се възможност за тестване с имуноензимни и бързи (имунохроматографски) тестове.

Инициативата на Регионалната здравна инспекция е част от общонационалната скринингова кампания на Министерството на здравеопазването с партньори Националната референтна лаборатория по вирусни хепатити, сдружение „ХепАктив“ и УМБАЛ „Иван Рилски“ – София.

Мотото за 2023 г. е „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“ и поставя акцент върху тестването и ранното диагностициране на хепатита. С цел повишаване на информираността за вирусните хепатити В и С е създаден публичен канал в платформата вайбър с името „Веднъж в живота“, който е достъпен след сканиране на QR код (приложен по-долу).

За периода 2017 г. – 2022 г.  в нашата област по-често срещан е хепатит А, „болестта на мръсните ръце“. През 2017 г. случаите са 29, а за 2022 г. – 1. За предходните 5 години случаите на хепатити В и С са единични, средногодишно по 2. Все пак прави впечатление, че за миналата година новоустановените случаи на хепатит С са нараснали на 5. От 1992 г. ваксината за хепатит В е част от задължителната имунизация на новородените, което е допринесло за елиминирането на детската заболяемост.

Хепатитът е възпаление на черния дроб, което най-често се причинява от вирус. С течение на времето хроничният хепатит може да доведе до сериозни чернодробни проблеми, включително рак.

Затова РЗИ – Смолян призовава да се изследваме и узнаем навреме своя статус за носителство на хепатити В и С.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура