Златоград впечатлява туристите с уникално въртяно кафе

30 Jun, 2023

Златоград привлича туристи с уникалното „въртяно кафе“. То е емблема на родопския град, основна атракция на Празника на кафето и ежедневно удоволствие за жители и гости на града.

Кафето се приготвя върху нагорещен пясък по рецепта, пазена дълги години в тайна.

Напитката се поднася в една от най-красивите къщи в архитектурния резерват на Златоград, в кафене “Стария град”.

Чашките с готовото кафе се поставят в над 200-годишна табличка и започва специалното въртене в кръг вертикално, без да падне и капка от ароматната напитка. Някои смятат, че въртенето придава специфичния вкус на златоградското кафе.

Техниката на приготвяне произлиза от Сирия. В България е внесена от Турция от известния в града майстор на кафе Кардашлъка.

Като младо момче той видял и усвоил ритуала, а чорбаджията му подарил тавичката, на която и днес се прави „въртяното кафе“.

Така се превърнал в атракцията на града като поднасял истински спектакъл на съгражданите си под звуците на родопски песни.

Техниката на въртене се усвоява с месеци, разказват съвременните майстори. Те споделят, че кафето се мели във валяци, добавя се леблебия и ръж, която родопчани сеят специално за кафенето.

Така кафето става с хубав каймак и не е много силно. Традиционно се поднася с баклава с локум, рецептата за която също идва от Сирия.

От няколко години Община Златоград и Етнографският комплекс организират Празник на кафето, на който се показва автентичната златоградска технология, предлагат се дегустации на различни марки кафе и се провеждат състезания.

Тази година празникът е на 30 юни и 1 юли с вкус и аромат на кафе.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура