Започват разкопки на средновековния некропол край Неделино

01 Jun, 2023

Започват спасителни разкопки на средновековния некропол, на който попаднаха собственици на нива в местността „Барица“ до Неделино.

Това съобщи в ефира на БНР известният археолог д-р Николай Бояджиев от Историческият музей в Смолян.

Припомняме, че преди няколко месеца при извършване на строителни дейности в имота си, семейство попадна на четири гроба – три на възрастни и един детски, датирани към същинското Средновековие (X-XII  век).

При зачистване на един от скелетите археолозите откриха два бронзови пръстена. Изображението върху единия даде основание на експертите да направят точната датировка.

В момента извършваме заключителната част от подготовката на същинското археологическо проучване, което ще стартира в понеделник, на 5 юни.

Това са вече същинските разкопки. Имаме всички разрешителни, които са необходими за извършването на спасителното археологическо проучване“, разказа д-р Бояджиев в сутрешния блок на Радио Кърджали.

Очакванията са да бъдат разкрити и други погребения. Ще бъде направено допълнително проучване, „за да можем да хванем границите на самия некропол колко е голям евентуално, поясни той.

Археологическото проучване ще продължи 10 работни дни на този етап.

„Ако при спасителните разкопки некрополът се окаже значително по-голям от това, което се очаква, ще мислим за следващата година да се заложат средства, да се продължи неговото проучване“, допълни археологът.

Общо е 9 души ще работят на терен – трима специалисти от музея в Смолян и шестима работници, осигурени от Община Неделино. Общинско е и финансирането на този етап.

За следващата година, ако видим, че некрополът е по-голям и представлява научен интерес, ние ще заложим проект за държавно финансиране на допълнителните дейности, увери Бояджиев.

 

Снимки: Facebook

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура