Кметът на Баните: Търсим всякакъв начин да развием общината

25 May, 2023

Предвид зависимостта ни от държавния бюджет е нормално да имаме желание той да бъде одобрен максимално бързо, за да можем да реализираме нашите инвестиционни намерения. Търсим всякакъв начин да развием общината.

Това заяви кметът на Община Баните Павлин Белчев в специално интервю за вестник „Строител”.

Г-н Белчев, в Смолян се проведе работна среща между местната власт от областта, ръководството на КСБ и ОП на КСБ – Смолян, в която Вие взехте активно участие.

Какви са Вашите впечатления от събитието, полезно ли бе то за Вас?

Подобни срещи винаги са от полза, защото се дискутират проблеми и възможности за разрешаването им от различните страни в строителния процес, което пък води до запознаването с всички гледни точки по дадена тема. Винаги сме гледали на Камарата на строителите в България като на коректен партньор и съм сигурен, че така ще продължава и в бъдеще.

Един от най-сериозните проблеми пред строителния сектор е липсата на реално прилагане на Методиката за индексация на договорите в строителството.

В края на миналата година по време на среща с ръководството на КСБ с местните власти бе коментирано, че заради липсата на индексация спират строителните обекти в Смолян и Златоград. Вие изправени ли сте пред това затруднение?

За съжаление Методиката за индексация не доведе до разрешаване на проблема с дофинансирането на обектите. Като възложител считам, че правилният подход при индексирането е стойността за дофинансиране да бъде за сметка на държавния бюджет, а не за сметка на възложителя, тъй като в случая с общините този подход не е работещ предвид невъзможността да осигурим тези средства.

Какво включва инвестиционната програма на община Баните за 2023 г.? Притеснява ли Ви липсата на приет държавен бюджет?

Програмата ни включва обновяване на инфраструктурата в почти всички населени места в общината, преди всичко ремонти на улици и подмяна на водопроводи. Предвид зависимостта ни от държавния бюджет е нормално да имаме желание той да бъде одобрен максимално бързо, за да можем да реализираме нашите инвестиционни намерения. Търсим всякакъв начин да развием общината.

На 6 май по време на официалния празник на община Баните направихме първата копка на 5-звезден комплекс с вътрешен басейн и място за балнеопроцедури в централната част. Срокът за реализацията на този проект е около 3 години.

Заедно с вече започналия строеж на аквапарк с 4 звезди хотелски комплекс обликът на Баните като туристическа дестинация ще се дообогати. Двете инвестиции са добри сигнали, че общината ни е място, подходящо за вложения в сферата на туризма, и се надяваме случващото се да е само началото.

Какви са възможностите пред общините в региона за новия пр ограмен период? Подготвили ли сте вече проекти по европейските програми и по Националния план за възстановяване и устойчивост?

Готвим проекти, но е много важно да бъдат финализирани условията за кандидатстване по оперативните програми, за да можем да се съобразим с тях.

Що се отнася до Националния план за възстановяване и устойчивост, мога да кажа, че вече участвахме в процедурата за обновяване на административни сгради и се надяваме на успешен резултат. В новата програма за саниране очакваме един блок от общината да кандидатства.

Какви са основните предизвиктелства, които очакване до края на годината?

Най-вече са свързани с нормализиране на политическата и икономическата обстановка в страната, защото общините сме проекция на всичко, което се случва в държавата.

В края на тази година предстоят местни избори. Като цяло какъв беше за Вас в професионален план мандат 2019-2023 г.?

В лично качество го считам като успешен. Надявам се и гражданите на общината да мислят по същия начин.

Как работите с Областното представителство на КСБ в Смолян?

Както вече споделих, работим повече от добре с Камарата, тъй като комуникацията ни винаги е на висота и разчитаме на техния професионален поглед.

Получавате ли вестник „Строител“, четете ли го и какво е мнението Ви за изданието?

Разбира се, получавам го и го чета с удоволствие. Той е като бяла лястовица в медийното море от съществуващите вестници и сайтове. Нека да продължава да съхранява идеята, за която е създаден, защото това е гаранция за успех.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура