Смолян тържествено отбеляза 24 май

24 May, 2023

В Смолян тържествено беше отбелязан Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Празникът започна с химна на братята Кирил и Методий „Върви, народе възродени”.

„На 24 май отдаваме почит към безсмъртното дело на светите братя Кирил и Методий- творците на нашата азбука. Това не е просто официален празник – това е денят, в който всички българи можем да кажем: И ний сме дали нещо на света – на вси славяни книги да четат…“

24 май е символ на достойнство, традиция и духовност, посочи в словото си пред просветните и културните дейци кметът Николай Мелемов.

Той каза, че всичко велико в нашата история започва с безсмъртното дело на братята Кирил и Методий, защото те ни внушиха самочувствието на народ в световния културен напредък.

„Въпреки всички превратности на времето, в училищните класни стаи ясно, упорито и недвусмислено звучат вечните уроци за живота

Творческите пориви и постижения на дейците на изкуството и културата са гордостта на Общината. Нужни сте ни, за да оцелеем, защото един народ е жив, докато пази и развива културните си ценности“, посочи още в словото си Мелемов.

След това секретарят на община Смолян Момчил Николов обяви Годишните награди на община Смолян за 2023 г. , които Мелемов връчи на 32 изтъкнати дейци в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката.

Мелемов връчи голямото отличие „Почетен гражданин на Смолян на изтъкнатите ни творци Георги Гривнев и Светозар Казанджиев, с което бяха удостоени с решение на Общинския съвет.

Началникът на РУО Никола Запрянов връчи почетно отличие –грамота „Неофит Рилски“ на МОН на седем отличени учители.

В празничната програмата участваха талантливите деца от Детските градини, ЦПЛР –ОДК-Смолян, Общинския духов оркестър и др.

 

Снимки: Facebook

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура