Мелемов: В Смолян се наблюдава изключително голям интерес за санирането

18 May, 2023

По отношение на санирането в Смолян се наблюдава изключително голям интерес. Очакваме максимален брой одобрени проекти, които да се реализират през следващите години. С това ще запазим тенденцията за подобряване облика и енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Това заяви кметът на Смолян Николай Мелемов в специалното издание на вестник “Строител”, посветено на работната среща в Смолян с ръководството на Камарата на строителите в България, Областното представителство на браншовата организация и кметове на общини от областта.

Г-н Мелемов, в Смолян се проведе работна среща между местната власт от областта, ръководството на КСБ и ОП на КСБ – Смолян, в която Вие взехте активно участие. Какви са Вашите впечатления от събитието, полезно ли бе то за Вас? Кои бяха основните теми, които бяха засегнати?

Радвам се, че общината беше домакин на тази среща. Разговорите бяха много ползотворни. Очертаха се общи виждания за по-активна работа по стартиращите схеми с европейско и национално финансиране. Трябва да се търсят инструменти на национално и местно ниво за облекчаване на административната тежест с оглед по-бърза реализация на частните и публичните инвестиционни проекти.

Един от най-сериозните проблеми пред строителния сектор е липсата на реално прилагане на Методиката за индексация на договорите в строителството. В края на миналата година по време на среща с ръководството на КСБ с местните власти бе коментирано, че заради липсата на индексация спират строителните обекти в Смолян и Златоград. Колко договора в общината трябва да бъдат индексирани и реално продължава ли да има риск да не бъдат реализирани някои проекти?

Действително в последните години инфлацията е огромна. Смятам, че идеята за възможност за индексация е добра, но Методиката има нужда от подобряване. Провеждането на една обществена поръчка от проектиране, задание, обявяване, приключване, обжалване и подписване на договор отнема страшно много време. И накрая се оказва, че без адекватен механизъм за индексация процедурата вече не е актуална и трябва да се започне отначало. В община Смолян имам няколко договора, които трябва да индексираме, но за съжаление по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ възможността е до 15%, което по никакъв начин не е достатъчно, при положение че някъде говорим за над 50% повишение на определени цени.

Притеснява ли Ви липсата на приет държавен бюджет? Как ще реализирате инвестиционната програма на община Смолян?

Притеснява ни, и то силно. Ние реално не може да реализираме инвестиционни разходи от бюджет 2023 г., а нуждите в населените места са огромни. Това в комбинация с инфлацията свежда работата ни до дейности и разходи от първа необходимост, като изхранване в детски градини, заплащане на енергоносители, базова поддръжка на първична инфраструктура. И всичко това в година, в която хората искат развитие, растеж, иновации.

Какви са възможностите пред общините в региона за новия програмен период? Подготвили ли сте вече проекти по европейските програми?

Активни сме по всички възможни покани, които се отварят, и гледаме с надежда към момента на одобрение на проектите. Беше сериозно предизвикателство, че трябва бързо да се изготвят множество обследвания, проекти, технически паспорти, и то отново в условия на препускаща инфлация. Смятам, че се справихме добре и ще успеем да защитим проекти, които да се изпълняват през следващите години.

Имате ли проектна готовност да участвате по Националния план за възстановяване и устойчивост? Има ли желаещи да се включат в новата програма за енергийно обновяване?

Основно проектите, които подаваме, са по НПВУ. По отношение на санирането в Смолян се наблюдава изключително голям интерес. Очакваме максимален брой одобрени проекти, които да се реализират през следващите години. С това ще запазим тенденцията за подобряване облика и енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Какви са основните предизвикателства, които очаквате до края на годината?

Настоящата година е последна за довършване на проекти от програмен период 2014- 2020 г. В този смисъл работим на няколко фронта – от една страна, да завършим всичко успешно, от друга – да кандидатстваме по нови проекти, като всичко това се случва при недостатъчен финансов ресурс, кратки срокове, както и промени в изисквания и нормативна база.

Кога можем да очакваме стратегическия проект на ГКПП „Рудозем – Ксанти“ да бъде напълно завършен и пуснат в експлоатация?

Това е въпрос, който всички очакваме да бъде разрешен. По последна информация от гръцка страна текат възлагания и работа по непредвидени дейности, основно свързани с укрепването на пътя. За съжаление явно и този летен сезон ще бъде пропуснат. Силно се надявам граничният пункт да заработи до края на годината.

В края на тази година предстоят местни избори. Като цяло какъв беше за Вас в професионален план мандат 2019- 2023 г.?

Ако мога да го опиша с няколко думи – борба, предизвикателство, баланс, и то в условията на ковид пандемия, война, безпрецедентна икономическа и политическа криза. Смятам, че въпреки всички трудности стоим близо до хората и се опитваме да решим най-важните им проблеми. Във всяка една от 4-те години сме имали своите постижения, като очаквам и през 2023 г. да свършим много работи по вече очертаните приоритети.

Как работите с Областното представителство на КСБ?

Имаме прекрасно сътрудничество и използвам момента да им благодаря. Всички в Смолян знаят, че още през 2011 г. сред основните ни задачи беше да върнем доверието в местните строители. Смятам, че успяхме, и сега надграждаме, като ползваме Камарата като наш партньор, съветник, като хора, които милеят за региона и работят на всеки обект, така както биха работили в собствената си къща.

Получавате ли в. „Строител“, четете ли го и какво е мнението Ви за изданието?

Получаваме изданието на КСБ. Въпреки че не съм инженер или архитект, винаги намирам полезна информация, предоставена по достъпен и интересен начин за читателя. Желая успех на екипа на в. „Строител“ в мисията му да дава гласност на различни гледни точки на хората и процесите в строителството. В крайна сметка, без да градим, поддържаме и надграждаме, не бихме могли да отговорим на предизвикателствата на новото време.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура