Делегация от Чепеларе участва в 100-годишния юбилей на Българския олимпийски комитет

18 May, 2023

На 17 май в Централния Военен клуб в присъствието на президента на Република България Румен Радев и президента на Международния олимпийски комитет /МОК/ Томас Бах се състоя кулминацията на тържествата, отбелязващи вековния юбилей на Българския олимпийски комитет /БОК/.

Сред близо 400-те гости на церемонията бяха поканени всички олимпийски медалисти на България, изтъкнати треньори, дейци и спортни ръководители, общественици, политици и творци.

На тържествената церемония в гр. София по покана на БОК присъстваха Боран Хаджиев – кмет на община Чепеларе, Екатерина Дафовска, Радослав Янков, Савко Хаджиев, Лилия Пандурова и Красимир Кътев.

„„България може да се гордее със своите олимпийци и със своя олимпийски комитет“ – заяви Томас Бах на престижното тържество във Военния клуб.

Германецът връчи на Стефка Костадинова престижния „Трофей на президента на МОК“

„България може да се гордее със своите велики спортисти, с успешните си олимпийци и със своя олимпийски комитет,“ това заяви президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах в речта си на тържеството, отбелязало 100-годишнината на Българския олимпийски комитет.

Поздравявам и благодаря на Стефка Костадинова – един спортист с изключителна стойност, за всичко което прави във вашата страна, а и като посланик на спорта по света. Под нейно ръководство БОК работи изключително активно и ефективно.

Стефка олицетворява описанието на Пиер Де Кубертен за спортиста: скромна, пестелива, неуморна, целеустремена и винаги готова за работа. Тези думи важат и за българите. Вие сте държава с огромни традиции в спорта. 27 години преди основаването на БОК, вие сте сред първите, които възстановиха древната традиция с участието си на първите модерни олимпийски игри в Атина през 1896 г. Вие сте на едно от първите места в света по брой на олимпийски медали на глава от население. Великите спортисти вдъхновяват млади и стари и възпитават в ценности, каквото са и основните олимпийски принципи. Българският олимпийски комитет и олимпийското ви семейство са с важна роля в развитието на олимпизма, а и на световния спорт.

Вече 100 години БОК има важната роля да разпространява олимпийските идеи в България. Убеден съм, че можете да сте спокойни за бъдещето на спорта в България. Можете също така да разчитате и на помощта от МОК,“ каза още Томас Бах, преди да благодари на БОК и Стефка Костадинова „за подкрепата на спорта, за това, че БОК е солиден партньор и за 100-годишните приятелства в България“.

След това германецът връчи на Стефка Костадинова като президент на БОК специалния „Трофей на президента на МОК“, който се присъжда изключително рядко и за особени заслуги. Бах припомни и новия девиз на МОК: „По-бързо, по-високо, по-силно, заедно“

„Искам да поздравя хилядите състезатели, треньори, хора от щабовете, ръководители и ветерани. Да благодаря за химна и за родния флаг на върха, за медалите, за паметните триумфи, рекорди и победи. Нашите олимпийци направиха България велика нация в спорта, направиха горди, щастливи и силни милиони сънародници от няколко поколения.

Те бяха най-ярките пазители на българщината по цял свят. България е една от 14-те държави, които през 1896 година възстановиха с участието си в Атина олимпийските игри. Днес БОК е уважавана институция със стабилни позиции и авторитет в международното олимпийско семейство, която се ползва с доверие сред спортните и държавни структури в страната.

Горди сме с всички тези, които спечелиха 55 титли и общо 230 олимпийски медала. Нашата страна роди герои и събития, записани със златни букви в световната спортна история,“ заяви в посланието си към присъстващите Стефка Костадинова.

Президентът на Република България Румен Радев изтъкна, че страната ни заслужава уважение и респект за постигнатото в спорта.

„Трябва да сме горди с нашите олимпийци и с техните успехи. Стефка Костадинова поведе нашите състезатели с оптимизъм и вяра към Токио и те се върнаха с 6 олимпийски медала, всички спечелени при дамите. Да си пожелаем повече успехи следващата година на олимпиадата в Париж“ каза още Радев, след което връчи на БОК „Почетния знак на президента на Република България“.

Поздравления и благодарност към българските олимпийци изразиха още президентът на Асоциацията на Европейските олимпийски комитети (ЕОС), член на МОК и председател на Гръцкия олимпийски комитет Спирос Капралос, президентът на Световната федерация по борба и член на Изпълкома на МОК Ненад Лалович и министърът на младежта и спорта Весела Лечева.

Всички официални гости бяха отличени със специален юбилеен медал „100 години БОК“ .

След това Томас Бах и Стефка Костадинова разрязаха огромна торта с надпис „100 години БОК“.

Церемонията в Централния Военен клуб бе кулминацията на тържествата, отбелязващи вековния юбилей на БОК. Сред близо 400-те гости бяха стотици олимпийски шампиони и медалисти, изтъкнати треньори, дейци и спортни ръководители, общественици, ветерани и творци. “

 

Снимки:Facebook

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура