Мадан се стяга за уникален празник на кристала

19 Apr, 2023

Уникален по рода си празник „Дни на маданския кристал“ или “Mineral show Madan” ще се проведе на 12-и и 13-и май в Мадан.

Той е посветен на емблематичните за района красиви и уникални кристали, открити на стотици метри под земята в района.

Целта на събитието е да популяризира идеята за превръщане на основния поминък на местното население в туристическа забележителност, заявиха от Община Мадан.

До сега подобни инициативи, които да популяризират маданския кристал се правиха в рамките на традиционните празници на Мадан, а тази година организаторите посвещават специални дни за провеждането му, като се надяват празникът да стане традиционен.

Събитието, което е уникално за България ще предложи богата и пъстра програма, като в рамките на два дни, в центъра на града ще бъдат разположени шатри с колекции на кристали от местни и външни колекционери, както и предмети, изработени от кристали.

Всички посетители, освен че ще могат да разгледат експозицията от подземните шедьоври, ще могат и да си закупят от тях.

Организирана е фолклорна програма, която ще бъде представена от читалищата и външи гост изпълнители.

Ще се състои и надиграване „Кристали под земята – хоро в душата” с гостуващи танцови състави от областта. Планирана е и кулинарна изложба на родопски ястия.

Всички, които искат да се докоснат до блясъка на маданския кристал, или да опитат традиционните родопски ястия под звуците на родопска музика и танци, или да видят любимите си изпълнители са добре дошли, важно условие е да носят със себе си най-доброто си настроение!

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура