Залесяват 5 дка в местността „Старият връх“ край Смолян

04 Apr, 2023

С редица инициативи ЮЦДП-гр. Смолян отбелязва Седмицата на гората 2023г. Тази година честването й ще премине под мотото „Довери се на лесовъда!“.

Южноцентралното държавно предприятие обяви през февруари конкурс за рисунка на тема „Красотата на българската гора“ за ученици от 1 до 8 клас от областите Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Крайният срок за изпращане на рисунки за конкурса изтече на 20 март.

Постъпиха 330 творби, които бяха разгледани и класирани от комисия, определена със заповед на директора на ЮЦДП-гр. Смолян инж. Здравко Бакалов.

Награждаването на учениците, отличени в конкурса ще се проведе на 6 април от 15.00 ч. в ЮЦДП-гр. Смолян.

На същата дата от 15.00 ч. ще бъдат връчени и призовете „Лесовъд на годината“ за 2022г. и „За цялостен лесовъдски принос“ за 2022г. за регион Смолян. /ЮЦДП-гр. Смолян/.

На 5 април ЮЦДП-Смолян и ДГС-„Смилян“ ще раздадат на гражданите 2 000 фиданки птиче грозде и 500 фиданки смърч. Желаещите могат да ги получат от 12.00 до 14.00 часа на локалното платно пред Областна администрация-Смолян /под моста/.

На 7 април ЮЦДП-Смолян и ДГС-„Смолян“ организират мащабна акция по залесяване с участието на представители на държавни и общински институции, както и ученици от Смолян.

Планира се да бъде залесена площ от 5 дка в местността „Старият връх“ край Смолян, по пътя за селата Турян и Пещера. Инициативата ще стартира в 10.00 ч.

На 7 април ЮЦДП-Смолян и ДГС-„Акад. Николай Хайтов“ организират посещение с ученици и преподаватели от Смолян и Чепеларе в шишаркосушилнята в Чепеларе.

Целта е подрастващите да бъдат запознати с начина, по който се извличат семената от шишарките, обработването на семената, покълването и съхранението на репродуктивните материали от горските видове с оглед използването им в практиката за успешно произвеждане на висококачествен и жизнеспособен посевен и посадъчен материал.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура