Минералната вода може да превърне Рудозем в балнео и спа дестинация

31 Mar, 2023

Изследванията на минералната вода в Рудозем продължават, а чешмата с минералната вода в центъра на родопския град е на разположение на местните жители.

Изследванията за състава и качествата на минералната вода са част от процедурата по издаване на сертификат с балнеологична оценка на находището, посочи кметът Румен Пехливанов.

Първоначалните изследвания показват почти неутралност на водата – pH 7.19 и съдържание на магнезий, калий, метасалицилова киселина, хидрокарбонатни съединения и др. След издаване на оценката ще стане ясно какво приложение би могла да има в балнеологията.

Община Рудозем подготвя наредба, с която да се регламентира редът на ползване на минералната вода. Находището е публична общинска собственост с утвърден дебит на експлоатация.

Припомняме, че през 2022 г. Община Рудозем най-накрая получи официално заповед от Министъра на околната среда и водите, с която се утвърждава дебит на минерална вода, който може да бъде използван – 2,41 л/сек.

Отварянето на ГКПП Рудозем-Ксанти ще даде тласък на бизнеса

Сагата с минералната вода започна още през 2016 г. , когато за първи път бяха осигурени средства за проучвателен сондаж, който се оказа успешен. През 2018 г. беше направен повторен работен сондаж, а в началото на 2019 г. той официално стартира.

В центъра на града, изцяло с дарения от хората, беше построена чешма с минерална вода, която може да се използва свободно от всички жители и гости на община Рудозем.

От тази страхотна възможност се очаква да се възползват болницата за рехабилитация в гр. Рудозем, хотели, както и да се изградят СПА центрове, посочи кметът Румен Пехливанов.

Минералната вода на Община Рудозем е с температура 18 градуса, спада към категория “студени минерални води”, и е с изключително полезни качества с оглед на химическия състав, които са подходящи както за външно приложение – при използване в басейни и за различни балнеологични процедури, така и за питейно балнеолечение.

Тя е и с чудесни качества за бутилиране и консумация под формата на бутилирана минерална вода. Разработването на това ценно находище е нещото, за което Община Рудозем се бори дълго време.

Паралелно с движението по тези документи върви и изграждането на вътрешна водопроводна мрежа за минерална вода, която е финансирана със заем от фонд ФЛАГ. Идеята е чрез тази мрежа минералната вода да достигне до всички точки на използване, а именно болница, спа центрове, хотели и др.

Това подземно богатство има потенциал да постави основата на цял нов икономически отрасъл в развитието на Община Рудозем и да я превърне в туристическа, балнео и спа дестинация, подчерта кметът Пехливанов.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура