Започна записването за фолклорния конкурс на Роженския събор

30 Mar, 2023

Започна записването за фолклорния конкурс на „Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство 2023, който ще се проведе в периода 14 – 16 юли, съобщиха организаторите.

Конкурсът е за любители народни певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, оркестри и ансамбли. Участието е без такса, като в изявите не се допуска участие на професионалисти.

В конкурса могат да  участват и чуждестранни състави и индивидуални изпълнители на български фолклор.

          На събора фолклорните изпълнители ще се изявяват на четири сцени.  Програмата на танцови състави трябва да е 8 мин., на певческите и инструментални групи – 6 мин., а на индивидуалните изпълнители – 5 мин.

Изпълненията ще се оценяват от компетентно жури, като най-добре представилите се ще получат I-ва, II-ра и III-та награда в отделните категории.

Заявки за участие ще се приемат до 9 юни 2023 г., включително, на rozhen2023@smolyan.bg или на адрес: гр. Смолян 4700, бул. “България” №12, Община Смолян, Дирекция “Хуманитарни дейности“, за „Рожен-2023”.

Пълна информация за фолклорния конкурс, неговия статут и заявка за участие по образец са публикувани в сайта на Община Смолян www.smolyan.bg.

Рожен“ 2023, по традиция, ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.

Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

В дните на събора Роженските поляни ще бъдат украсен с внушително българско знаме от близо 7 000 кв.м. В 12,00 ч. през трите дни  ще се извива Голямото роженско хоро.

Мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже родопските традиции, а акцент ще е изложбата със снимки и архивни документи „История през три века“ за Роженския събор от началото му до наши дни. Ще се проведе и конкурс за автентична мъжка, женска и детска носия и атрактивното и представяне.

В специализирани изложения посетителите ще видят  различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване. Ще се представят различни видове традиционни занаяти, местни обичайни ястия и печива.

В програмата на събитието са включени конни атракции, народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.

Допълнителен колорит ще внесат историческите и етно възстановки, а за най-малките ще има много забавления и истински уроци по родолюбие в Детската творителница.

Ден преди началото на събора, на 13 юли, на Роженските поляни официално ще бъде открит новият Паметник на Обединението – 111-метровия пилон „Рожен“ , на който ще се извиси българското национално знаме

Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследсво в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.

Медийни партньори на изданието през 2023 година са Българска телеграфна агенция и Българско национално радио.

 

 

Снимки: Интернет

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура