Тази неделя преминаваме към лятно часово време

24 Mar, 2023

На 26 март (неделя) преминаваме към лятно часово време. Смяната ще стане в 03:00 часа след полунощ, когато часовниците ще прескочат с час напред на 04:00 часа.

Тази промяна означава, че дните ще стават по-дълги и ще се стъмва по-късно вечер.

През 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно, като различните страни-членки изберат дали да останат на зимно или лятно часово време.

Прекратяването на смяната на часа обаче все още не е въведено и няма окончателна дата кога ще се случи.

Допитване от 2018 година сочи, че 51% от българите предпочитат лятното часово време, а 38% зимното.

Смяната на часовото време на зимно и лятно в България е съгласно постановление № 94 от 13 март 1997 г. на Министерския съвет. С него се въвежда всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври лятното часово време да премине в зимно, а в последната неделя на март към лятно.

Идеята за смяна на времето хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник “Парижки журнал” през 1784 година, като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

За пръв път по-сериозно е предложено от Уилям Уилет в памфлета „Пилеене на дневна светлина“, публикуван през 1907 г. Той обаче не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби.

На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г.

Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври същата година.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура