Вековна топола е знакова забележителност на доспатското село Барутин

13 Mar, 2023

Знакова природна забележителност в доспатскот село Барутин е многовековната топола, намираща се в Горната махала на селото.

Тополата я наричат още – Кавака, пише „Вестникът на Община Доспат”.

Кавака е с много голям диаметър и височина – параметри, които тепърва ще се замерват точно, съобщиха от Кметство Барутин.

Дървото е многовековно и е жив свидетел за живота в Барутин. Научното название на Черната топола е Populus nigra.

Черната топола може да се види най-често по речните долини, но и из равнините и широколистните гори, където е разпространена върху влажни и песъчливи почви. В България се среща до 600 – 700 m надморска височина, като образува крайречни съобщества заедно с бялата топола и върбите. Рядко се среща на каменливи почви. Среща се и край брега на морето.

Тук в Барутин не е типично място за развитието на този вид при местните условия. Самото дърво само по се беси е феноменално то е от семейство върбови, което вирее в места с максимум 700 метра надморска височина и расте в крайречни места, заедно с бялата топола и върбите.

Според местна легенда в края на 18 век живял млад Спахия в крайбрежието на Бяло море и обичал много пътешествията из империята. Едно лято минавайки от тук много харесал планинския климат на Барутин и си построил малко имение, за да бяга на прохлада през летните горещини в родния му край.

На едно от идванията му донесъл със себе си младия кавак и го засадил на мястото където е и до днес, за да му напомня за родния му край. Това, че Кавака е единичен екземпляр в селото доказва и оправдава легендата.

Ако някой има още сведения за Кавака в с. Барутин, моля изпратете ни ги на адрес: vestnikdospat@mail.bg

 

Снимка: Вестник на Община Доспат

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура