Чепеларе събира млади олимпийски таланти за състезания по ски и биатлон

10 Mar, 2023

На 11 и 12 март в ски зона Мечи чал – Чепеларе ще се проведат състезанията на единадесети зимен олимпийски фестивал „Олимпийски надежди – биатлон и ски-бягане 2023“ в дисциплини БИАТЛОН (Спринт) и СКИ БЯГАНЕ (Спринт).

Локацията е на горна станция на лифт Мечи чал – за желаещите да се подкрепят участниците.

В състезанието по биатлон във фестивала имат право на участие момчета и момичета от клубовете в страната във възрастови групи:

U12– момчета и момичета (родени 2011-2012 г.)

U14 – момчета и момичета младша възраст (родени 2009-2010 г.)

В състезанието по ски-бягане във фестивала имат право на участие момчета и момичета от клубовете в страната във възрастови групи:

U12 – момчета и момичета (родени 2011-2012 г.)

U14 – момчета и момичета младша възраст (родени 2009-2010 г.)

U16– момчета и момичета старша възраст (родени 2007-2008 г.)

11.03.2023г. (събота)

9.30 ч. Старт Биатлон – (момчета и момичета)

14.30 ч. – Награждаване на победителите

12.03.2023г. (неделя)

– 9.30 ч. – Старт Ски-бягане (момчета и момичета)

– 14.30 ч. – Награждаване на победителите и закриване на фестивала

Класирането е индивидуално, като победителите в отделните възрастови групи в биатлона и ски-бягането ще се награждават за първо, второ и трето място.

Две планини са домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България – пистите на Осогово и Чепеларе.

Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че проведените състезания в Осогово и предстоящите в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове.

Фестивалът започна в Осогово на 17-ти февруари тази година. В курорта, приел преди 10 години стартове за Европейската купа по сноуборд, се състояха надпревари в два спорта: алпийски ски и сноуборд.

Предстоящите състезания на 11-ти и 12-ти март в зона „Мечи чал“ – гр. Чепеларе са втората част от фестивала, където ще се съберат младите ни таланти в биатлона и в ски-бягането. По традиция най-много участници се очакват от клубовете „Банско 2019“, „Аякс“„Сапарева баня“, „Рилски скиор“, „Рожен –Чепеларе – 2016“ и др.

Предварителните заявки са за участие на над 100 биатлонисти. За медалистите във всички спортове са планирани много награди и призове.

Със състезанията в Осогово и в Чепеларе Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала.

Първите три издания бяха в местността Картала над Благоевград, след това форумът се състоя в Банско, а после се премести над Кюстендил.

Ски-зона Осогово бележи силен прогрес в последните години, а доказателство за това са двата старта за европейската купа по слоупстайл, организирани през февруари 2013 г., за които местните хора получиха отлични оценки и много суперлативи от ФИС.

От няколко години сред домакините на Фестивала вече се включва и Чепеларе – градът, който даде на България първата и единствена засега олимпийска шампионка в зимните спортове, един от най-прочутите и успешни зимни спортни центрове в страната.

Организатори на зимният фестивал, който се провежда вече 11-а поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. За много от децата това ще бъдат първи стартове през започналата с малко сняг зима.

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри и в европейските спортни форуми.

Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура