Мадан се превръща в уникална туристическа дестинация

09 Feb, 2023

Родопският град Мадан, известен като миньорски град, превърна поминъка на местното население в туристическа забележителност чрез уникален минен музей.

Точно 40 години след преустановяването на добива от местната мина, тя се събужда за нов живот като припомня недалечното минало в музейна експозиция.

От края на 2022 г. вече всеки може да посети Музея на минното дело, за да се запознае с живота на миньорите, белязан от тежък труд и риск от злополука. Неслучайно старият рудник в градчето е наименуван „Сполука“.

На входа туристите се снабдяват със задължителната предпазна каска, преди да проникнат в подземния свят. Там ги очакват фигури на миньори, заети с различни дейности.

Минната изработка е дълга 140 метра, посочи пред БНР ръководителят на проекта Бисер Курджиев. Тя е с релсов път и всичкото оборудване е действащо – могат да се пуснат компресорите, агрегатите, пистолетите… всичко това работи и до днес.

На хората им е интересно да разберат за живота на миньорите, по какъв начин си изкарват прехраната. Може да се види подпорното укрепване и какви крепежи се използват в мините, имаме бетонен, метален крепеж, метални арки с дървен крепеж и други.

Всичко това функционира под земята в днешно време! Красивите кристали, открити на стотици метри под земята в района на Мадан, може да се видят в Кристалната зала, създадена още през 1984 г. Туристите най-много се впечатляват от дизайна на залата, от начина, по който са подредени експонатите:

В нашата зала има близо 600 експоната, разказва уредничката Ася Миланова. Всички са различни, няма повтарящи се. Не съществуват еднакви кристали – това са творения на майката природа, която е работила милиони години и наистина са уникални.

Малко са рудниците като този, където можем да видим галенита и свалерита с неговите неповторими кристални решетки. Нашите кристали “искат” да са в естествена среда. Те се намират на дълбочина под земята и “искат” да са на тъмно и да няма рязка промяна на температурата, да няма слънчева светлина, защото в някои кристали има присъствие на мангана и ако се изложат на светлина, той избледнява, пука се, изсветлява.

Сред интересните експонати са и полускъпоценните ни камъни клеофани, които не се виждат с просто око. При нас имаме жълти, зелени и кафяви. Когато оставим клеофана на слънчева светлина, той се зарежда и щом го внесем на тъмно, той продължава да свети.

Освен новооткрития подземен музей “Сполука“ и Кристалната зала, гостите на Мадан могат да посетят и отстоящата на около 2 км от града пещера “Шаренка”.

В нея те се запознават с начина, по който траките са добивали руда в тази част на Родопите още през бронзовата епоха.

Наскоро пещера “Шаренка” е била ремонтирана и обезопасена. Според кмета на Мадан Фахри Молайсенов, идеята е с новооткритите туристически обекти общината да привлече максимален брой туристи.

За целта се планира и обособяването на нови еко пътеки край Мадан.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура