Президентът: Догодина България ще се присъедини към Шенген

16 Dec, 2022

България е на път да постигне точен и необратим срок за приемане в Шенген, заяви пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев и изрази убеденост, че през 2023 г. страната ни ще се присъедини към Шенгенското пространство.

Крайно време е да вземем полагащото ни се достойно равноправно място в европейското семейство, каза държавният глава.

Преди участието си в редовно заседание на Европейския съвет президентът посочи, че България настоява за ангажимент с ясни времеви срокове и много точни критерии за приемане. Най-късно присъединяването ни може да се случи през октомври. Ще направим всичко възможно този срок да се ускори и да бъдем приети по-рано, заяви Румен Радев.

По думите му, по-бързото влизане в Шенген зависи изключително много от Народното събрание и приемането през януари на важни закони, свързани с отговорността на главния прокурор и антикорупционното законодателство.

Като успех президентът посочи, че за пръв път от 2011 г. насам България получава силна подкрепа от 24 държави членки и от европейските институции.

„Те оценяват всички усилия, които полагаме да охраняваме общата граница, борбата с нелегалния трафик на мигранти, с вторичната миграция“, заяви Румен Радев и допълни, че страната ни получава и признание, че напоследък се разкриват все повече нелегални мрежи за трафик, някои от които транснационални.

„За първи път ние имаме вече полицаи, които се разследват за трафик на мигранти. Вместо да си затваряме очите, преследваме нелегалния трафик по нашите пътища“, каза президентът и със съжаление заяви, че в тези усилия губим и човешки животи.

По думите на държавния глава, исканията на Нидерландия и Австрия се уточняват в диалог с тези страни. Стесняваме обхвата на техните критерии и очакваме те най-сетне да бъдат точни и ясни, каза държавният глава, допълвайки, че съображенията на двете държави са с вътрешнополитически характер.

Президентът подчерта, че присъединяването към Шенгенското пространство ще има положителен ефект както за икономиката, така и качеството на живот в България.

Влизането в Шенген означава да се премахнат огромните опашки по границата ни с Гърция и с Румъния и нашите производители да получат възможност за осезаемо по-бърз достъп до други пазари, заяви президентът и допълни, че това ще окаже позитивен ефект за привличането на чуждестранни инвестиции, за туризма, за транспортния бранш, който е с голям дял за брутния вътрешен продукт на страната.

„Най-важното – това е борба за нашето достойнство, защото България винаги е била неразделна и то важна част от културно-историческото развитие на Европа“, заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос Румен Радев заяви, че най-добрият подход е приемането заедно на Румъния и България, а противното би било „губеща кауза“. Попитан дали съществува възможност за установяване на шенгенска граница между България и Румъния, президентът посочи, че към момента това не е възможно, тъй като северната ни съседка няма техническа готовност за това.

„Всички сме убедени, че България трябва да има редовно правителство и всички виждаме колко трудно е да се състави такова правителство, затова всеки опит в тази насока трябва да бъде насърчаван“, посочи държавният глава в отговор на въпрос относно срока за връчване на втория мандат за съставяне на редовен кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание.

Втората по големина политическа сила също ще получи допълнително време за съставяне на правителство, което трябва да бъде използвано както за сформиране на кабинет, така и за приемане на важни закони, а не за предизборна агитация, посочи президентът Радев и отново подчерта, че очаква партиите да поемат ясна политическа отговорност.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура