Канят Смолян да влезе във Фонда за развитие на летище Пловдив

04 Nov, 2022

Смолян е поканен да се включи във Фонда за развитие на Летище “Пловдив“, информира агенция “Фокус”.

Председателят на Общинския съвет в Смолян Ангел Безергянов обяви, че предстои на следващо заседание да се изготви предложение за участие на Община Смолян във фонда за развитие на летище “Пловдив“, което да се обсъди от местния парламент.

Към момента във фонда членуват общините Пловдив, Чепеларе и Родопи, както и Калояново, Куклен, Първомай и Садово.

Преговаря се за включването на общините Смолян, Пазарджик, Кърджали и Велинград.

Представителят на Фонда Димитър Янев обясни, че Фондът е сдружение на общини, като в устава му се посочва, че всяка община участва с членски внос, който е 1 лев на жител годишно.

В замяна на това, съответните общини се рекламират на сайта на две от компаниите, които изпълняват полетите като туристическа дестинация.

Така се удължава престоя на туристите в общините. Таксите, които се събират с тях се дотират таксите на летището. Смолян може да вземе доста голям поток от летището, защото в общината е курорта Пампорово и мното други туристически дестинации, отбеляза Янев.

Летището е за всички, удобно е, леснодостъпно е и ще помогне за развитието на туризма в целия регион. Ще има предпоставка за развитие на бизнеса. Това ще е продпоставка и младите хора да си останат по месата. Влизането във фонда става с решение на Oбщинския съвет, коментира инвеститорът.

Община Смолян един от учредителите на фонда. Бяхте от първите, които имаха желание да се развие фонда преди години, припомни Янев.

Търговският директор на пловдивското летище Светлин Боянов посочи пред Общинския съвет в Смолян, че от летището се осъществяват полети към Западна Европа, сега се преговаря и за полети от Пловдив до Инстанбул, до Азия, както и до Анталия.

Скоро се очаква да се възобновят и полетите до Брюксел, Милано, Хамбург и Барселона. Без фонда няма авиолини, без тях няма пътникопоток и бизнес, подчерта Боянов.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура