Община Мадан планира реновиране на градския парк

10 Oct, 2022

На 05.10.2022 г. между Държавен фонд „Земеделие” и „Местна инициативна група „Кичика“ – Мадан – Рудозем“ се подписа Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Процедура BG06RDNP001-19.476, Подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ в частта на малките пилотни проекти на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

Подписаният договор е от изключителна важност, тъй като представлява своеобразна стъпка към кандидатстване и одобряване на стратегията за ВОДЕНО ОТ ОБЩНОСТИТЕ МЕСТНО РАЗВИТИЕ /ВОМР/ 2023-2027г., чрез реализацията, на която ще се подпомагат проекти на малкия и среден бизнес на територията на двете общини, посочи кметът на Мадан Фахри Молайсенов след подписването на договора.

„Нашата цел е да се развива местният потенциал и преди всичко сме съсредоточени върху това, да бъдем в помощ на малкия и среден бизнес, за да останат хората тук, по родните си места, където да развиват бизнеса си и да се създават нови работни места”, заяви кметът на Мадан.

Сключеният договор е за изпълнение на проект BG06RDNP001-19.476-0010 „Проучване и популяризиране на местната идентичност на територията на МИГ „КИЧИКА” – МАДАН – РУДОЗЕМ и въвеждане на иновации за устойчиво развитие“.

Общата стойност на проекта възлиза на 192 750,74  лева с включен ДДС, в т.ч.:

  • Безвъзмездна финансова помощ в размер 186 750,74 лева, в т.ч. 85% или 158 738,13 лева – средства от ЕЗФРСР и 15 % или 28 012,61 лева – съфинансиране от националния бюджет на РБ.
  • Съфинансиране от общините Мадан и Рудозем: 6 000,00 лева.

Основната цел на проекта е да се проучи и популяризира местната идентичност на територията на МИГ „КИЧИКА” – МАДАН – РУДОЗЕМ, вкл. да се въведат иновативни за местната общност дейности и практики, с които да се постигне устойчиво развитие.

Основни дейности:

1.Изследване, проучване и провеждане на промоционална кампания за популяризиране на местната идентичност.

Поддейност 1.1. Организиране и провеждане на „Обучение на местната общност за изследване и промоциране на местната идентичност на територията на МИГ „Кичика” – Мадан – Рудозем”;

Поддейност 1.2. Провеждане на изследване и проучване за популяризиране на местната идентичност, в това число за популяризиране на местни традиции, културно и историческо наследство, традиционни местни продукти и други на територията на МИГ „Кичика” – Мадан – Рудозем”;

Поддейност 1.3. Организиране и провеждане на Промоционална обиколка под мотото: „Територия: „Кичика” – Мадан – Рудозем”.

2.Ремонт и реновиране на територии, вкл. оборудване за провеждане на събития организирани от МИГ „Кичика” – Мадан – Рудозем”.

Поддейност 2.1. Планира се да се извърши ремонт и реновиране на парк в гр. Мадан, община Мадан за провеждане ежегодно на събития, организирани от МИГ „Кичика” – Мадан – Рудозем” и с участието на местната общност от двете общини;

Поддейност 2.2. Планира се да се извърши ремонт и реновиране на терен в с. Рибница, община Рудозем, за провеждане ежегодно на събития, организирани от МИГ „Кичика” – Мадан – Рудозем” и с участието на местната общност от двете общини.

3.Организиране и провеждане на събития – иновативни за територията и местната общност на МИГ „Кичика” – Мадан – Рудозем”

Поддейност 3.1. „Фестивал на изкуствата – територия „Кичика – Мадан – Рудозем”

Поддейност 3.2. „Дни на приятелството и семейството на територията „Кичика – Мадан – Рудозем”;

Поддейност 3.3. „Изложение на продукти и промотиране на услуги – специфични за територия „Кичика – Мадан – Рудозем“;

Поддейност 3.4. Обявяване и провеждане на конкурс на тема: „Моята територия „Кичика” – Мадан – Рудозем”.

С реализиране на дейностите се очаква да се постигат следните резултати:

  • Популяризиран подхода ВОМР на територията на МИГ„КИЧИКА”;
  • Популяризирана местната идентичност на територията на МИГ„КИЧИКА”;
  • Популяризирана МИГ„КИЧИКА”, която не е получила финансиране за изпълнение на стратегия за ВОМР;
  • Запазен МИГ„КИЧИКА” като действащ субект;
  • Въведени иновации за устойчиво развитие.

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура