Студентите в чужбина е добре да актуализират здравноосигурителния си статус

11 Aug, 2022

Много от младите смолянчани, учещи в чуждестранни университети, ще се завърнат през август при близки и приятели в родния град, посочват от НАП.

По опитните от тях вече знаят какво трябва да направят, за да уредят през лятната ваканция здравноосигурителния си статус, но близки на доста първокурсници търсят в офиса на НАП в Смолян информация по темата.

Студентите, следващи в чужбина редовно обучение, е необходимо да представят в офисите на НАП удостоверение или служебна бележка, подпечатани с мокър печат и подписани от служебното лице от съответния университет. Ако документът е генериран по електронен път, трябва задължително да съдържа отпечатан текст, че важи без подпис и печат.

Документът трябва да съдържа имената на студента, периода, в който той е учил там и дата на издаване. Важно е да бъде посочено, че лицето е редовен студент, а не напр. курсист по език или друга учебна форма. Удостоверението или служебната бележка трябва да  са преведени на български език от лицензиран преводач.

Документът се подава в офисите на НАП по постоянен адрес, за да се изчистят задълженията за месеците, през които студента не е здравноосигурен в България. Подаването на удостоверението може да се извърши и от родител, без това да се изисква нотариално заверено пълномощно.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП, която е със свободен в Портала на НАП .

Над 110 000 потребители са проверили здравния си статус с мобилното приложение на НАП

Над 110 000 потребители са направили справка за здравния си статус през мобилното приложение на НАП от началото на годината до момента, като за последния месец те са били повече от 13 000.

За да проверят дали имат прекъснати здравно-осигурителни права, е достатъчно гражданите да въведат своето ЕГН и дата за раждане, като втори идентификатор, въпреки че той се съдържа в единния граждански номер. Възможно е приложението да поиска и въвеждането на зададен от него код, т.нар. „капча“, за да удостовери, че не сте робот.

От НАП напомнят, че при допуснати повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, могат да бъдат прекъснати здравноосигурителни ви права и да нямате достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса.

Освен за справки за здравния статус, мобилното приложение дава възможност на потребителите да проверяват дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински или фалшиви.

За целта първо се сканира отпечатания на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номер на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в бележката и мобилното приложение съвпадат или се различават.

Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона за сигнализиране за фалшива касова бележка.

Потребителят може да направи и справка дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на приходната агенция. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, което значи, че документът е бил успешно получен в НАП.

Мобилното приложение на приходната агенция предлага още навигация до офисите на НАП, данъчен календар и справка за регистрация по ДДС. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play – за Android устройства.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура