Връх Снежанка вече има паметна плоча с призив за мир

05 Aug, 2022

Пампорово е домакин на седмия национален лагер на Асоциация „Докосни дъгата“ и първия национален гвардейски ученически лагер на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ под надслов „Младите хора на България – обединени“.

Участие в лагера взимат известни български личности, световни и олимпийски шампиони, които дават личен пример и мотивират децата да изградят добри навици за здравословен начин на живот.

В богатата със спортно-образователни дейности програма на лагера, активно участие взимат и бегачите от Световния пробег на мира, считан за най-дългата мирна щафета на земното кълбо.

Връх Снежанка в Пампорово се присъедини към хиляди красиви, значими и вдъхновяващи места по целия свят, посветени на мира и международното приятелство.

Това се случи с официалното откриване на плоча, провъзгласяваща емблемата на туризма в тази част на Родопите и Пампорово за т.нар. „цвете на мира”. Всъщност, това е третият връх в света след Матерхорн в Швейцария и Денали в Аляска, на който се поставя такъв паметен знак.

Освен отбора от бегачи, пренасящ пламтящия факел на мира, в церемонията се включиха момчетата и момичетата с диабет от “Докосни дъгата”, младите гвардейци, зам.-кметът на Община Смолян Марин Захариев, домакините от Пампорово АД, както и спортните звезди Ивет Горанова, Ренета Камберова, Мадлен Радуканова, Йордан Минчев, Христо Христов и Даниел Александров.

Под магнетичния звук на гайдата на Стоян Гушков и красивия глас на Гергана Чолакова бе пресъздадена и родопската песен, с което събитието се превърна в истински празник на българското единство, защото Родопите и Пампорово са сред местата, които ни събират и обединяват.

“Със своята величествена красота, сила и тишина. Пампорово и връх Снежанка вдъхват усещане за поразителен мир, напомняйки ни за източника на творението. Този мир, изграден върху любовта и чувството за единство, ще помогне на човечеството да създаде свят на всеобща хармония. Този вътрешен мир, който започва в сърцето на всеки от нас, ще промени съдбата и лицето на земята”, споделиха бегачите от Международната щафета след поставянето на плочата.

Програмата на лагера включва много забавления в курорта – разнообразни активности в приключенски парк „Язовира“, занимателни игри с любими анимационни герои, горски преходи и ежедневни спортни занимания.

Вчерашният ден донесе “космическа” изненада за децата, като ги срещна с един от символите на Родопите и България – Валя Балканска.

Лагерът завършва с вечер на талантите и парад на младите гвардейци, превръщайки се в незабравим и емоционален празник и мил спомен от Пампорово за всички участници.

За поредна година Πaмпopoвo e нoминиpaн в престижния международен ĸoнĸypc нa World Ski Awards зa „Нaй-дoбъp cĸи ĸypopт в Бългapия зa 2022 година“.

Всички могат да подкрепят Пампорово като гласуват на: https://worldskiawards.com/vote/pamporovo-2022.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура