Смолянските десетокласници са втори по успех в цяла България на НВО

27 Jun, 2022

Десетокласниците подобряват резултатите си по математика в сравнение с миналата година, съобщиха от МОН.

На Националното външно оценяване учениците от Смолян имат средно почти 48 точки и половина от максимум 100, а по математика малко над 41 точки.

В това изчисление не се включват допълнителните 4 точки, които някои ученици получават заради липсващите скоби в част от помощните формули за изпита.

Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература и по математика в X клас можете да видите ТУК: https://infopriem.mon.bg/login…

По традиция сред регионите с най-висок среден резултат по БЕЛ са София-град, Смолян и Варна. По математика първенец обаче е област Кърджали, следва Смолян на второ място и София-град на трето.

Леки размествания се наблюдават при регионите с най-малък среден брой точки, като Разград е излязъл от последната тройка и по двата предмета. По-назад се е придвижила област Монтана.

На изпита по математика десетокласниците работиха по 17 задачи, от които 15 – с избираем отговор и 2 – със свободен отговор. Проверяваха се не само разбирането и прилагането на основни понятия, свойства и теореми, но и уменията за извличане на информация от текст, графика, таблица.

Повече от половината ученици нямат проблеми да извършват действия и да сравняват реални числа, както и да прилагат аритметична прогресия. Над две трети от тях обаче се затрудняват да определят линейна функция по графика, да съставят модел на израз чрез извличане на информация от текст и да намират обем на тяло.

В изпита по български език и литература бяха включени 23 задачи. Четиринадесет от тях бяха с избираем отговор и осем – със свободен отговор. Една изискваше да се създаде текст.

Значителният брой задачи със свободен отговор проверяваха уменията не само за търсене и намиране на информация, но и за обобщаване и тълкуване на отделни елементи в текстовете, както и за осмисляне и оценяване на сравнително кратки текстове.

Като цяло десетокласниците се справят успешно със задачите с избираем отговор, но имат проблеми с тези със свободен отговор.

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура