Седмокласниците от Смолян в Топ 3 на матурите в цялата страна

24 Jun, 2022

Близо 70% от седмокласниците разбират това, което четат. Повечето от тях разчитат също внушенията на цитат от изучавана литературна творба, информира МОН.

Около половината обаче се затрудняват да извличат информация от схематично представени данни – в таблица или диаграма, а не в свързан текст.

Такива са част от изводите от националното външно оценяване по български език и литература и по математика в VII клас.

Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература и по математика в VII клас можете да видите ТУК.

Сред регионите с най-висок среден брой точки и по двата предмета отново са София-град, Варна и Смолян. Най-нисък е средният резултат в Сливен, Видин и Силистра, като през тази година към тях се присъединява и Монтана.

Средният успех по български език и литература на учениците от Смолянския регион е над 59 точки, а по математика над 39 точки.

Очаквано, седмокласниците се справят по-добре със задачите с избираем отговор. Над 80% от учениците нямат проблем с откриването на синоним на дадена дума и разпознават вида на местоимение. Повече от 70% от тях обаче не успяват да определят дадено изречение по състав.

При задачите със свободен отговор най-трудни за децата са глаголните времена и преобразуването на обособена част в подчинено изречение.

Седмокласниците успешно се справят със задачи по математика за пресмятане на числов рационален израз, тъждествено преобразуване на изрази, решаване на линейно уравнение.

Близо две трети от учениците могат да пресмятат класическа вероятност, а повече от половината не срещат затруднения да извличат информация от текст и да моделират с израз.

Задачите със свободен отговор, изискващи разчитане и преработка на информация от диаграма и записване в числов вид или прилагане на основни формули и теореми, свързани със свойствата и характеристиките на триъгълници са били предизвикателство за доста ученици.

Максималният брой от 100 точки и по двата предмета са постигнали трима ученици – толкова, колкото и през предходната учебна година.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура