Готов е проектът на Програмата за управление на отпадъците в Община Доспат

14 Mar, 2022

Проект на Програма за управление на отпадъците на територията на Община Доспат 2021 – 2028 г. – за обществено обсъждане.

ОБЯВЛЕНИЕ

С настоящото предложение и на основание чл. 26, ал. 2 от Закона за нормативните актове, във връзка с чл. 26, ал. 4 от същия закон, на заинтересованите лица се предоставя 30-дневен срок, от 15.03.2022 г. до 15.04.2022 включително, да дадат своите предложения, мнения и препоръки по

ПРОЕКТ ЗА ПРИЕМАНЕ НА  ПРОГРАМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ДОСПАТ ЗА ПЕРИОД 2021 – 2028г.

на адрес: гр. Доспат, ул. „Кап.Петко войвода” № 3, в Деловодството на Общинска администрация – Доспат или на e-mail: obshtina.dospat@dospat.egov.bg

Мотиви към проекта на Програма за управление на отпадъците на територията на Община Доспат 2021 – 2028 г

Причини, които налагат приемането на програмата:

Поради изтичане периода на действащата Общинска програма за управление на  отпадъците на територията на Община Доспат за период 2017 -2020 год., приета с Решение № 484,взето с Протокол №34/31.10.2017 г. на Общински съвет Доспат.

1. Програмата е разработена за период, който съвпада с действието на националния план за управление на отпадъците 2021-2028 г./НПУО 2021-2028 г./

2.Целите, които се поставят в програмата
–          Предотвратяване образуването на отпадъци;
–          Рециклиране, повторна употреба или извличане на вторични суровини и енергия;
–          Намаляване на вредното въздействие на отпадъците в околната среда;
–          Увеличаване на количествата на рециклираните отпадъци, чрез въвеждане в експлоатация на съоръжения за третиране на цялото количество генерирани отпадъци, което да намали риска за населението и околната среда;
–          Управление на отпадъците, което гарантира чиста околна среда;
–          Превръщане на обществеността в ключов фактор при прилаган йерархията на управление на отпадъците.

3.Финансови и други средства, необходими за прилагане на Програма за управление на отпадъците на територията на Община Доспат за периода 2021-2028 г.

Общински бюджет – предвиждане на собствени средства за изпълнение мерките по Програма за управление на отпадъците на територията на Община Доспат за периода 2021-2028 г.

Републикански бюджет – под формата на субсидии или национални програми свързани с управлението на отпадъците.

Европейски програми и фондове, които предлагат възможности за финансиране на програми в областта на околната среда и управление на отпадъците.

4.Очаквани резултати от прилагането на Програма за управление на отпадъците на територията на Община Доспат за периода 2021-2028 г.
– Намаляване на генериране на отпадъци на територията на общината, увеличаване на количеството на рециклираните отпадъци и използването им в кръговата икономика.
– Намаляване на отрицателните въздействия върху околната среда и здравния риск на населението.

5.Анализ за съответствие с правото на Европейския съюз

Приемането на Програмата е в съответствие с нормативните актове от по-висока степен, както и с тези на европейското законодателство.

ИНЖ. ЕЛИН РАДЕВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ДОСПАТ

Проекта на програмата може да разгледате в прикачения файл:

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура