Над 100 хиляди туристи са посетили Пампорово от началото на сезона

09 Jan, 2022

Пампорово отбелязва ръст от 30-40% от началото на ски сезона, заяви пред БТА изпълнителният директор на Пампорово АД Мариян Беляков.

Над 100 хиляди туристи са преминали през курорта от декември досега, според вътрешна статистика на дружеството.

Изключително силен зимен сезон се наблюдава в Пампорово, според ръководството на дружеството, като има увеличение както при българските, така и при чуждестранните туристи.

Възстановени са всички чартърни програми, отчитайки трайно нормализиране на чуждестранните пазари, след отлива заради пандемията през миналата година.

Има огромно търсене на ски туризъм през тази зима, според Беляков. Повишеният интерес към зимни ски ваканции е осезаем след срива на туристическия пазар в началото на пандемията.

В условията на продължаваща пандемия се наблюдава промяна в пазара по отношение на сериозно увеличение на неорганизираните туристи.

Все повече са туристите от съседни балкански държави, пристигащи с лични автомобили в Пампорово и самостоятелно резервирана почивка.

Увеличение се забелязва и при английските и ирландски туристи, пътуващи към ски курорта след онлайн резервация извън чартърните програми.

Над 50% от клиентите в Пампорово са неорганизирани туристи – български и чуждестранни, резервиращи самостоятелно ски ваканциите си без туроператорски услуги.

Тази тенденция на повишение на неорганизираните се отчита и в световен мащаб през последните 3 години, в резултат както на ковид ситуацията, така и заради разрастващата се дигитализация на услугите, коментира директорът на “Пампорово”.

Според него това не означава, че туроператорите трябва да бъдат пренебрегвани и неглижирани, а по-скоро да се преодолеят наследените стари модели на ценообразуване и на продуктовото им портфолио.

Ръст на туристи към Пампорово се отбелязва при почти всички традиционни за курорта пазари – български, английски, ирландски, румънски, турски, молдовски и руски.

През последните дни в курорта има и повече руски туристи, пристигнали за зимна ваканция.

Ски зоната е в отлично състояние, функционират 14 писти и 12 лифта. Благоприятните метеорологични условия и над метър естествен сняг позволяват поддържане за поредна седмица на перфектни писти, посочват от Пампорово.

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура