В Смолян ще се проведе обучение “Застъпници за природата”

06 Dec, 2021

На 18-ти декември от 13:00 часа в смолянския хотел Кипарис Алфа ще се проведе обучение “Застъпници за природата”, като участието е безплатно.

Чистота на въздуха и водите, строежите в защитени територии и унищожаването на реките, изсичане на дърветата в градска среда и сечите в горите са само някои от поводите, които ни карат да защитаваме правото си на живот в благоприятна и здравословна околна среда, посочват организаторите.

Обучението „Застъпници за природата“ се организира от Асоциация на парковете в България (АПБ) и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ.

Каузата за опазване на природата обединява цели села и градове. А познаването на законите е ключово за спасяването на местната река или гора, отбелязват природозащитниците.

Искате ли да:

  • Научите кои законови инструменти може да ни помогнат?
  • Разберете какво означава Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), Оценка за съвместимост (ОС) и Екологична оценка (ЕО)?
  • Изследвате ролята на Закона за устройство на териториите (ЗУТ) в природоопазването?
  • Видите как се води гражданска кампания за защита на река, гора, планина?
  • Проверите дали референдум, или подписка са подходящ подход във вашата кампания?
  • Се вдъхновите от успешни кампании в цялата страна?
  • Да обсъдите местен екологичен проблем и възможностите за неговото решение?

Лектори в обучението са едни от най-опитните природозащитници в България: Тома Белев и Симеон Арангелов от АПБ в България и Андрей Ковачев и Петко Цветков от СДП БАЛКАНИ.

Обученията „Застъпници за природата“ (https://priroda.parks.bg/) се организират в рамките на проект „Информирано гражданско участие в полза на природата“, подкрепен от Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на ЕИП.

Подобни

Новини от региона

спорт

култура