Продължава заселването на бизони в дивата природа на Родопа планина

11 Nov, 2021

Продължава заселването на бизони в Източните Родопи, където към момента живеят 12 животни от застрашения вид. Това стана ясно от интервю пред БТА на Христо Христов от фондация По-диви Родопи.

Фондацията е част от паневропейската инициатива за възстановяване на дивата природа в Европа – Rewilding Europe, включваща възстановяване на популацията на бизони в Централна и Източна Европа.

Целта на връщането на бизоните, наричани още зубри, е да се възстанови и запази този изчезнал вид на наша територия. Бизоните имат важна роля за екоравновесието и за опазването на гората.

Те са горски животни, които се хранят с храсти и други изсъхнали растения. Без едри тревопасни животни гората ще стане прекалено гъста, поясни екологът.

Бизоните живеят в социална група. Възрастните мъжки сами се отделят от стадото и живеят самостоятелно, а в групата остават женските и малките мъжки.

Фондацията води разговори със зоопаркове от Полша, откъдето да бъдат изпратени бизони за нашата страна. Очаква се това да стане през зимата.

Процесът обаче никак не е лесен, отбеляза Христов и допълни, че става въпрос за строг ред на заселване. Практиката е да се взимат животни на възраст до две години.

Приобщаването им също се следи внимателно. Около две години продължава адаптацията. Наблюдаваме внимателно какъв имунитет ще развие животното, случва се и новите екземпляри да бъдат отхвърлени от старите, обясни природозащитникът.

Екологът добави, че размножаването също върви бавно, защото женската ражда през година.

Връщането на бизоните в Източни Европа благоприятства и туризма, отбелязват от По-диви Родопи. Има възможност туристи да наблюдават дивите животни в тяхната естествена среда, като се организират специални излети, посочват от фондацията.

 

Снимки: © Богдан Боев

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура