Над 7 милиона лева са отпуснати на общини в Смолянска област

11 Nov, 2021

Общо 7.2 млн. лева са отпуснати за общини в област Смолян с постановление на Министерски съвет. Това съобщи областният управител Стефан Сабрутев по време на пресконференция.

За община Смолян са насочени 2.4 млн. лева за ремонти на общински пътища и улици в града.

Девин получава 1 470 000 лв., от които 700 000 са предназначени за покриване на стари задължения на общинската болница.

За община Неделино са отпуснати 1.9 млн. лв. също за погасяване на дългове и за ремонт на улична мрежа. Финансиране от 1,5 млн. лв. е предвидено и за община Чепеларе, която ще инвестира сумата в пътни ремонти в населените места.

Близо 400 хил. лв. са одобрени с друго постановление на Министерски съвет за възстановяване на подпорна стена в района на Могилица, отпуснати с постановление за възстановяване на щети от бедствия и аварии.

Сабрутев припомни и отпуснатите през юни месец 250 хил. лв. за възстановяване на пътя към Чудните мостове и над 1 млн. лева за почистване и укрепване на коритото по поречие на река Неделинска.

Сабрутев посочи, че благодарение на работата си, областна администрация е успяла да привлече вниманието на управляващите към спецификата на Смолянска област.

Осигуряването на тези средства за нашата област показва, че служебното правителство не дели общините по партиен принцип. Областният управител смята, че правителството работи много добре.

Сабрутев предостави още и информация за изпълнението на важни инфраструктурни проекти в областта.

Относно ГКПП-Рудозем-Ксанти областният управител информира, че срокът за изграждането на пътя към бъдещия пункт от гръцка страна се удължава до септември 2022г.

Предстои приемателна комисия за обект ГКПП-Рудозем-Ксанти. Пунктът е изцяло завършен, но неговото пускане в действие ще зависи от изграждането на пътя от гръцка страна.

Удължаването на срока за строителството на пътя е по настояване на гръцките партньори.

Дотогава областната администрация трябва да осигури охрана за завършения пункт и прилежащата инфраструктура. Планува се и назначаване на служители за охрана, осветяване на зоната и осигуряване на застраховка за обекта.

Осигурено е финансиране за обходния път на Чепеларе, за което в АПИ вече се обявява обществена поръчка, допълни Сабрутев. С усилията на Областната администрация са утвърдени и средства за 4-и етап от изграждане на главната пътна комуникация на Смолян.

 

  • Източник: Областна администрация Смолян
Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура